RSS FeedAdauga la favorite

Referat Dan Capitan De Plai

Preview Dan Capitan De Plai

Advertisment

V. Alecsandri a fost poetul vitejiei, al barbatiei militare romînesti; ilustrativ este ciclul Ostasilor nostri – inspirat de crîncena înclestare a Razboiului de Independenta – în care poetul cînta bravura din unghiul omului de rînd, dar si volumul Legende (Continînd doua cicluri de versuri, din 1875-1880, ce cuprinde 32 de piese), care infasoara sîmburele epic în faldurile istorii si ale fantezii, aruncînd mereu punti între real si fantastic.
Dan, capitan de plai (1874) e mai reusit fiindca scriitorul combina mai liber istoria cu fabula; eroii, Dan si Ursan, se plaseaza la granita dintre realitate si mit.
Poemul este alcatuit din sapte parti, precedate de un motor, un fragment dintr-un ,,cîntic poporal”:,,Frunza verde de malai,/Cine merge sus în rai?/Merge Dan soiman de plai/C-a ucis el mult dusmani,/ Un viziu si patru hani” si urmareste reliefarea luptea dîrze a celor doi razboinico, Dan si Ursan, împotriva navalitorilor tatari, pe care reusesc sai opreasca si sai tina în lor pîna la sosirea orheienilor.
Compozitia si subiectul.
Dan, capitan de plai este împartit în sapte capitole – tablouri (numerotate de autor cu cifre latine), fiecare cuprinzînd relatarea uneia din întîmplarile care contribuie la conturarea subiectului. În expozitia (I,II) sunt prezentati eroii – Dan, care traieste ,,pe-un munte paduratic”, afla, ascultînd ce vorbesc ,,doi vechi stejari”, ca-i ,,sabie în tara”, c-au navalit tatarii si ,,tara-i în foc”. Vulturii si ulii (simbolizind pe tatari) îi confirma spusele stejarilor. El hotaraste sa plece deîndata împotriva cotropitorilor (intriga), zicîndu-si:,,O, Doamne sfinte, mai da-mi zile de trai/Pîn ce-oi strivi toti lupii, toti serpii de pe plai”.
Capitolele III – IV (subiectul propriu-zis) prezinta întîlnirea lui Dan cu Ursan, ca si descrierea luptei celor doi viteji cu oastea tatareasca, lupta care constituie totodata si punctul culminant al poemului. ...

Informatii:

Nume: Dan Capitan De Plai

Categorie: Romana

Data adaugarii: 06.02.2013 00:00

Afisari: 1143

Etichete: dan, capitan, plai

Descarcari: 88

Nota: 8.5 / 10 - 2 voturi

Referate aseamantoare

Feedback