Referat - De veghe in lanul de secara

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
720
Etichete
veghe, lanul, secara
Descarcari
375
Nota
0 / 10 - 0 voturi

De veghe in lanul de secara
De J. D. Salinger
~ Rezumat ~

Prima aparitie a lui J.D.Salinger în limba romana a avut loc, in 1964, sub egida Editurii pentru Literatura Universala. „De veghe în lanul de secara” („The catcher in the Rye”),este tradusa de Regata Catrinca Ralea si de Lucian Bratu, cu o prefata de Silvian Iosifescu. Salinger a mai scris si alte carti de succes cum ar fi: ,,Seymour”, ,,Fanny si Zooey”, ,,Noua povestiri”, sau ,,Dulgheri, înaltati grinda acoperisului”.
Tema familiei este prezenta înca din primele pagini ale acestei operei literare, când autorul face o scurta prezentare a personajului principal, un adolescent, pe nume Holden Caulfield, care provine dintr-o familie modesta, nu prea numeroasa, cu patru copii, unul mai mare pe nume D.B., scriitor la Hollywood, care acum se prostitueaza, Holden, unul mai mic, Allie, care a murit de leucemie cu ceva timp în urma si o sora în clasa a 4-a pe nume Phoebe.
Acesta povesteste ultimele lui zile petrecute la Pencey, unde, deoarece era corigent la trei materii din patru, urma sa fie exmatriculat înainte de vacanta de Craciun, însa nu pentru prima oara deoarece el a mai învatat si la alte scoli precum Whooton si Elkton Hills.
Povestea începe într-o sâmbata, cu patru zile înainte de plecarea la New York, pe când statea pe vârful unui deal din apropierea stadionului, urmarind un meci de fotbal dintre Pencey si Saxon Hall.
Unul din motivele pentru care nu s-a dus este si faptul ca el trebuia ca inainte de plecare sa-si ia ramas bun de la Domnul Spencer, profesorul lui de istorie. Dupa o discutie moralizatoare despre teza lui la acasta materie si despre motivul pentru care a fost lasat corigent, Holden se întoarce la Pencey, în camera sa, unde îl gaseste pe vecinul sau de palier pe nume Ackley. Vorbeste cu Stradlater, colegul sau de camera, despre fata cu care acesta se întâlnea, pe nume Jane Gallagher si pe care Holden o cunostea,


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org