Referat - Demostratie Popa Tanda

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1117
Etichete
demostratie, popa, tanda
Descarcari
432
Nota
9 / 10 - 1 vot

Popa Tanda
- demonstratie -
Unul dintre marii clasici ai literaturii române, Ioan Slavici a scris basme, nuvele, romane, piese de teatru, memorii si a editat mai multe ziare si reviste. Operele sale în general, abordeaza teme din lumea satului, fie ca sunt constituite pe o idila, fie pe un puternic fundament etic.
Nuvela este o specie a genului epic în proza, cu un singur fir narativ, si un conflict care implica un numar redus de personaje. Dimensiunile nuvelei se situeaza între schita si roman.
Aceasta nuvela este construita pe ideea ca viata merita sa fie traita prin placeri firesti pe care le ofera, fiind totodata si o ilustrare a ideii ca „omul sfinteste locul”.
Titlul este constituit din substantivul „popa”, nume de profesie si substantivul propriu „Tanda”, porecla data preotului Trandafiri de satenii din Saraceni.
Modul de expunere predominant, ca în orice opera epica, este naratiunea, iar relatarea faptelor se face la persoana a III-a si, în general, în mod obiectiv, perspectiva naratorului asupra faptelor si a personajelor nefiind marcata afectiv decât rareori, când punctul lui de vedere coincide cu al personajului: ,,Dar tina-l Dumnezeu! – e numai vorba! – tot bun om ramâne parintele Trandafir!”.
Fiind o nuvela, actiunea operei literare Popa Tanda este mai complicata, mai ampla decât a schitei, dar se desfasoara pe un singur plan narativ, iar întâmplarile relatate se constituie în momente ale subiectului.
Astfel, în expozitie, autorul înfatiseaza direct câteva însusiri ale personajului principal, imaginea dezolanta a satului Saraceni, ca apoi intriga sa prezinte hotarârea preotului de a-i asculta pe enoriasi, facându-i oameni harnici. De aici decurg toate celelalte întâmplari – încercarile parintelui Trandafir de a-i schimba cu ajutorul predicii, al sfatului, al batjocurii sau al ocarii, implicarea lui în refacerea propriei gospodarii si în cultivarea pamântului – care constituie desfasurarea actiunii. Acesta atinge punctul culminant în momentul în care preotul reuseste sa-i antreneze la munca pe o parte din sateni. Deznodamântul aduce în prim plan tot pe preotul Trandafir la o vârsta, în postura de bunic, precum si imaginea satului Saraceni, dar cu totul alta decât cea de la început.
Ca în orice nuvela, exista si aici, în cadrul actiunii, un conflict concentrat, atât exterior, cât si interior. Cel exterior se manifesta între preot si poporeni si se acutizeaza pâna ce acestia din urma cer schimbarea preotului, iar cel exterior izvoraste din dorinta preotului de a-i determina pe sateni sa munceasca si ineficienta metodelor folosite de el în acest scop.
O alta nota caracteristica a nuvelei si întâlnita si în opera literara Popa Tanda este numarul de personaje mai mare decât în schita, dar mai redus decât în roman. Astfel, exista un personaj principal (preotul Trandafir, poreclit Popa Tanda), personaje secundare (satenii, preoteasa, clopotarul Cozonac, Marcu Florii Cucului) sau episodice (Mariuca, Ileana, Trandafirica, Costel).
Accentul cade asupra caracterizarii complexe a personajului principal si nu asupra actiunii, caci preotul este prezentat în evolutia sa, în strânsa legatura cu celelalte personaje, mai ales cu poporenii pe care vrea sa-i determine sa munceasca.
Autorul foloseste în aceasta opera literara anumite tehnici narative specifice operei epice si, implicit, nuvelei. Actiunea este plasata într-un anumit timp si spatiu, perspectiva temporala având în vedere o perioada mai îndelungata. Spatiul ramâne constant, dar imaginea lui este alta, privita în evolutia timpului: dintr-un sat sarac devine unul prosper, de nerecunoscut.
Ca orice nuvela, personajele sunt prezentate si aici în mediul lor de viata, caci actiunea se desfasoara în mediul rural, într-un sat de munte, cu un decor tipic. De asemenea, atât vorbirii personajelor cât si relatarilor autorului le este proprie oralitatea care da expunerii un caracter spontan si viu.
Prin toate aceste trasaturi specifice – caracterul epic, actiunea mai complicata, numarul de personaje si complexitatea lor, tehnicile narative folosite – opera literara Popa Tanda are toate notele definitorii ale unei nuvele.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org