Referat - Popa Tanda De Ioan Slavici

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
3746
Etichete
popa, tanda, ioan, slavici
Descarcari
699
Nota
7 / 10 - 3 voturi

POPA TANDA
REZUMAT
de Ioan Slavici
Ioan Slavici ne-a ales o operã despre un sat numit Butucani în care exista un preot pe nume Pintilie.Acesta avea doar doi copii:o fatã pe care a mãritat-o,si pe Trandafir popã. Tânãrul preot, desi om cumpãnit, harnic si gospodar, este mult prea sincer si direct si din aceastã cauzã sãtenii nu-l agreeazã.Dorind sã scape de asemenea preot, ei intervin la protopop si obtin trasnsferarea pãrintelui Trandafir în satul Sãrãceni, situat pe valea Seacã.
Locuitorii acestui sat erau neînchipuit de lenesi si lipsiti de orice spirit gospodãresc. Hotãrât sã schimbe lucrurile, pãrintele le vorbeste oamenilor în bisericã despre necesitatea si binefacerile muncii, dar, in scurt timp, oamenii nu mai frecventeazã biserica de lene. Umbla din casã în casã pentru a-i convinge, apoi îi ironizeazã, ba chiar îi batjocoreste, fãrã a reusi, sã-i neclinteascã din nepãsarea lor. Dupã doi ani de incercãri zadarnice , pãrintele constatã cã i s-au terminat toate resursele de trai, iar casa lui nu aratã mai bine ca ale sãtenilor.
Popa si-a cumpãrat o casã pe lîngã bisericã foarte dãrãpãnatã.Disperat, el se roagã lui Dumnezeu sã-l lumineze pentru a gãsi o modalitate de a scãpa el insusi de sãrãcie. Nevoit sã-si hrãneascã familia, preotul se apuca de lucru: reparã casa, ingrãdeste curtea, cultivã grãdina, ba chiar impleteste lese pe care le vinde la târg pe bani buni.
Rezultatele nu intarzie sa se vada caci situatia familiei sale tot mai prospera.
Satenii vad, se minuneaza si incet, incet, ii urmeaza exemplul
In cativa ani, satul devine de necunoscut, iar gospodarile oamenilor sunt bine intretinute si intarite.
Dupa trecerea anilor, parintele Trandafir are nu numai satisfactia de a trai in sanul unei familii unite si prospera, de a fi obtinut prin conduita sa respectul si consideratia oamenilor, ci si sentimentul datoriei implinite.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org