Referat - Fabula

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
4617
Etichete
fabula
Descarcari
598
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

FABULA
Fabula aleasa de mine pentru demonstrarea apartenentei la specie este „Câinele si catelul”, de Grigore Alexandrescu.
Este o opera literara epica, în versuri, de mici dimensiuni, în care autorul critica anumite defecte morale sau comportamentale ale unor oameni, prin intermediul animalelor personificate.
Opera are valoare educativa si scop moralizator, prin intermediul ironiei.
Fabula cuprinde doua parti.
În prima parte este prezentata o întâmplare dialogata: într-una din zile, Samurache, un catel mic si slab, asculta cu luare-aminte discutia dintre Samson, „un dulau de curte ce latra tare” si un bou oarecare. Samson pleda pentru egalitate între dobitoace, pentru democratie, „ca în tarile civilizate”, zicând ca uraste animalele care „cred despre sine” ca sunt foarte importante, care sunt foarte mândre de originea lor nobila si ca el prefera sa fie numit „câine sadea”, si nu „domnia voastra”. Auzind toate acestea, Samurache intervine în discutia celor doi, felicitându-i pentru ideile lor marete. Samson, jignit de îndrazneala lui Samurache de a-i numi „fratii mei”, începe sa-i vorbeasca pe un ton plin de dispret, insultându-l si chiar amenintându-l cu bataia: „Noi, fratii tai? Raspunse Samson plin de mânie.
Noi, fratii tai, potaie!
O sa-ti dam o bataie
Care s-o pomenesti.”
Partea a doua a fabulei este constituita din morala, care este exprimata în mod direct: „Aceasta între noi adesea o vedem,
Si numai cu cei mari egalitate vrem.”
Personajele sunt simbolice, fiind masti pe caractere umane. Astfel, Samson reprezinta omul demagog, ipocrit, ce se foloseste de idei progresiste pentru a-si sustine interesele. El simuleaza modestie, dar, în realitate, este arogant, agresiv, îngâmfat, dur si jigneste pe catelul care a crezut în vorbele lui si chiar îl ameninta cu bataia. Samurache este omul naiv, care crede totul, iar boul este omul marginit la minte, care aproba tot ce i se spune, fara sa comenteze, care înregistreaza totul, manifestând indiferenta.
Caracterizarea acestor personaje se face prin vorbe, gesturi si nume (Samson, nume de origine biblica, sugereaza forta fizica mare; Samurache, diminutiv folosit pentru a alinta o fiinta mica, neînsemnata).
La baza fabulei sta alegoria, realizata prin personificarea animalelor.
Ca mod de expunere, predomina naratiunea si dialogul (monologul), dar apar si scurte pasaje descriptive.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org