Referat - LAC

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1357
Etichete
lac
Descarcari
603
Nota
9 / 10 - 1 vot

GEORGE BACOVIA
LACUSTRA
(comentariu) (comentariu)
Poezia Lacustra comunica un sentiment al însingurarii totale, într-o lume de care poetul se simte despartit printr-un gol istoric.Poezia cuprinde o succesiune de motive , ca cel al ploii , al mortii, al noptii , al golului , al plânsului , al nevrozei . Poetul contempla ploaia , cu care stabileste un raport obsesional , fixat de frecventa termenului obsesiv în mai multe pozitii semantice : plouând, plângând , lacustre , ude , val , pod , mal ,s.a.
La început ploaia e perceputa ca o desfasurare monotona , ,
agasanta si îndelungata iar timpul e dat de adjectivul de-atâtea nopti .Actul perceptiei e nocturn , pentru ca întunericul atenueaza eventualele obiecte , mareste acuitatea si este spatiul propriu reveriei si solititudinii . Conditia însingurarii e declarata fara echivoc in versul al treilea: sunt singur , aceasta conditie asociindu-se cu cea a omului preistoric in locuintele lacustre: si ma duce un gând spre locuintele lacustre .
Prima strofa , care contine cheia ideii poetice , se structureaza pe doua serii paralele : ploaia si singuratatea , serii obiective , una definind natura ,cealalta subiectul liric. Metafora aud materia plângând detine o pozitie privilegiata în întregul text prin uluitorul ei efect stilistic . Imaginatia lui Bacovia capata o forta uriasa de sensibilizare a abstractului, pentru ca poetul vrea sa sugereze ca ploaia e un ,plânset cu lacrimi si tânguire a naturii supuse unei opresiuni . Plânsul cosmic al naturii, cuprins în aceasta personificare cu valoare de simbol , se va restrânge de la expresie la impresie, semnificând adâncimea însingurarii pâna la disparitia totala. Sunt singur si ma duce-un gând /Spre locuintele lacustre , semnifica întoarcerea în timp, pentru a sublinia sentimentul de solitudine , modalitate sugestiva de a sonda starile subconstientului, alunecarile halucinante.
În strofa a doua , Bacovia construieste ipoteza unui cosmar: Si parca dorm pe scânduri ude , în care spaima de rece si umed se însumeaza cu sentimentul ca un pericol îi da târcoale: Tresar prin somn si mi se pare/ Ca n-am tras podul de la mal .Podul ramas la mal reprezinta un pericol , prin el pastrându-se , în epoca primitiva , legatura cu lumea .Scândurile ude , valul care izbeste în spate , au un sens propriu , care nu se pierde în context, dar ele se cumuleaza cu un sens suplimentar ; desi denumesc obiecte concrete, citim orin ele si altceva .Bacovia renunta astfel la descrierea starii de spirit , perferând s-o sugereze prin mijloace mai complexe si mai discrete .
În strofa a treia , poetul traieste un transfer in preistorie , alunecând intr-o larga obsesie a pustiului, care-i intensifica starea impulsiva , nedefinita , primara :Un gol istoric se intinde/Pe-aceleasi vremuri ma gasesc .Pilotii reprezinta un element decupat dintr-o constructie lacustra , dar contextul trimite si la o alta interpretare conservând-o însa pe prima .Ei sunt stâlpi ai universului , deci ceea ce se prabuseste este altceva decât imaginea sugerata .Este imaginea universului ,ploaia devine factor al dezagregarii lente , al pulverizarii planetare. Se include aici si timpul greu , orizontul greu , succesiunea noptilor , lumea însasi este grea , semnificând înfrâbgerea interioara , prabusirea , suferinta , spasmul , anularea oricarei initiative si a oricarui act dinamic .
Ultima strofa reprezinta repetarea celei dintâi , dar versul exceptie Tot tresarind/tot asteptând vine sa contureze opozitia intre doua momente ale contemplatiei care pareau identice .Monotia este adusa si de gerunziile plouând , asteptând , care rimeaza cu substantivul gând . Subiectul val si predicatul izbeste genereaza ideea de eroziune care se va repeta pâna la prabusirea întregului edificiu uman . Plânsul este al poetului ca si frica atât de adânca ,de profunda , încât se extinde în spatii nelimitate , cosmice: Aud materia plângând , la care se adauga ideea de timp infinit prin sintagma De-atâtea nopti careia îi confera valoare de superlativ absolut .
Ritmul iambic , intensiv si rima onomatopeica din primele trei versuri, transforma contemplarea într-un ritual , într-o ceremonie a singuratatii si a spaimei. Al patrulea vers se lungeste cu o silaba sugerâbd prabusirea luciditatii : Spre locuintele lacustre .
Strofa a doua si a treia creeaza un ritm de înaltare si cadere , de intrare si iesire din cosmar .Strofa a patra repeta ritmul initia pentru a arata disparitia fiintei si a realitatii .
Analiza poeziei a degajat suficiente elemente care permit integrarea lui Bacovia într-un anumit gen sau o anumita forma estetica .Aerul morbid, un fel de mal du siécle , tatonarea miscarilor subconstiente , tehnica sugestiilor muzicale , a simbolurilor si corespondentelor, denunta un scriitor simbolist . Actul ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org