Referat - Literatura Interbelica

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1635
Etichete
literatura, interbelica
Descarcari
722
Nota
6.67 / 10 - 3 voturi

Literatura româna interbelica
1.) Reviste si tendinte în evolutia literaturii
Perioada interbelica cuprinde anii 1918-1944. Aceasta perioada se caracterizeaza pe plan european prin înfrângerea Germaniei în timpul primului razboi mondial, prabusirea imperiului Austro-Ungar si revolutia din Rusia. Pe plan national se realizeaza unitatea nationala si integrarea în ritmul european de modernizare.
În literatura tendintelor umaniste democratice care domina în epoca li se opune forme de ideologie rasiste. Fasciste, reactionare. De aceea viata literatura cunoaste conflicte si polemici violente. În acest contest se impun personalitati ca Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Mateiu Caragiale, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, ion Barbu, Eugen Lovinescu, Tudor Vianu.
2.) Reviste si curente
Dupa primul razboi mondial ziare cu pagina literara si reviste literare sporesc la numar. Asa avem “Viata româneasca”. Apare la 6 martie 1906 la Iasi sub conducerea lui Constantin Stere, si Paul Bujor, director stiintific devine profesorul dr. Ion Cantacuzino, iar proprietarii revistei sunt Constantin Stere, Ion Botez, Garabet Ibraileanu. Din 1915 directorul unic al revistei ramâne Garabet Ibraileanu. În timpul primului razboi mondial revista îsi înceteaza aparitia pâna în 1920 când reapare sub conducerea lui Ibraileanu. Din 1930 revista se muta la Bucuresti, conducerea fiind preluata de Mihail Relea si George Calinescu. Din 1948 va apare seria care continua si azitazi.
În “Viata româneasca” accentul se pune pe
autenticitate si specificul national înteles ca dimensiune sociala, important fiind poporul si rasa
europenizarea ca asimilare a spiritului national
repudierea decadentismului si simpatia pentru taranime.
În jurul acestei reviste se dezvolta curentul literal cunoscut sub numele poporanism. Dintre scriitori de la “Viata româneasca” amintim pe Spiridan Popescu, Calistrat Hogas, Jean Bart, Patascanu, Mironescu, Sadoveanu, Topîrceanu, Ionel Teodoreanu si altii.
În perioada interbelica disputele literare duc în jurul modernismului si al traditionalismului.
Modernismul denumeste tendinta inovatoare într-o anumita etapa a unei literaturi. Modernismul apare în literatura secolului al XX.-lea opunându-se traditionalismului proclamând noi principii creatiei. Tendinta modernista sustine:
europenizarea (sincronizarea) literaturii nationale cu literatura Europei
promovarea scriitorilor tineri
teoria imitatiei
eliminarea decalajului în cultura
trecerea de la o literatura cu tematica rurala la una de inspiratie urbana
cultivarea prozei obiective
evolutia poeziei de la epic la liric si a prozei de la liric la epic.
În literatura româna Eugen Lovinescu teoretizeaza asupra modernismului în revista “Sburatorul” si în cenaclul cu acelasi titlu. Revista “Sburatorul” apare la Bucuresti între anii 1919-1922 si apoi între 1926-1927. Îl are ca si conducator pe Eugen Lovinescu. Cenaclul “Sburatorul” are o existenta mai îndelungata între 1919-1947. Obiectivele gruparii erau:
promovarea tinerilor scriitori
imprimarea unei tendinte moderniste în evolutia literaturii române.
Primul obiectiv s-a realizat prin lansarea unor nume ca Ion Barbu, Camil Petrescu, Ilarie Voronca, George Calinescu, Pompiliu Constantinescu.
Al doilea obiectiv a cunoscut un proces mai îndelungat de constituire. Eugen Lovinescu îsi dezvolta conceptiile sale moderniste în lucrarile Istoria civilizatiei române moderne si Istoria literaturii române contemporane. În aceste lucrari modernismul lovinescian porneste de la ideea ca exista:
un spirit al veacului explicat prin factori materiali si morali, care imprima un proces de o modernizare a civilizatiilor de integrare într-un ritm de dezvoltare sincronica
teoria imitatiei care explica viata sociala prin interactiunea reactiilor sufletesti
principiul sincronismului care în literatura înseamna acceptarea schimbului de valori a elementelor care confera noutate si modernitate fenomenului literar.
Dintre colaboratorii la revista “Sburatorul” amintim Ion Barbu, Ilarie Vorunca, Tristan Tara si altii.
Prin traditionalism se întelege continuarea vechilor curente traditionale preluându-se ideea ca istoria si folclorul sunt domeniile relevante ale specificului unui popor. La aceste conceptii se adauga de catre Nechifor Crainic factorul spiritual, credinta religioasa ortodoxa care ar fi elementul esential de structura a sufletului taranesc. Consecinta acestei teze era ca opera de cultura cu adevarat româneasca trebuia sa includa în substanta ei ideea de religiozitate.
Revista traditionalista este “Gândirea” care apare la Cluj în 1921 sub conducerea lui Cezar Petrescu si Cucu. În 1922 revista se muta la Bucuresti si trece sub conducerea lui Nechifor Crainic. Va continua sa apara pâna în 1944. Scriitorii traditionalisti au...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org