Referat - Livada de visini

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
601
Etichete
livada, visini
Descarcari
349
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Livada de visini

De Anton Pavlovici Cehov

Piesa a fost scrisa in anul 1903. Din relatarile lui K.S. Stanislavski rezulta ca ideea acestei piese, neconturata inca, il framanta pe Cehov chiar in perioada repetitiilor piesel Trei surori. Structura generala a piesei nu s-a precizat nici in luna care urmeaza: „Livada de visini am vrut s-o fac in trei acte lungi, dar o pot face tot asa de bine si in patru. De fapt ar fi totuna, caci fie ca va avea 3 sau patru acte nu va schimbanimic, piesa va ramane aceeasi”. Lucrul la piesa este anevoios deoarece il impiedica foartet mult boala de care sufera. Autorul chiar si dupa ce opera a fost finalizata a continuat sa faca numeroase modficari stilistice. Cele mai multe modificari au fost in actul al doilea, in care, pe langa modificcari de stil, Cehov mai face unele inversiuni de text, inlocuieste cuvintele, schimba ordinea frazelor, in spcial la incpeutul si sfarsitul actului. Publica textul in 1904 si face in scrisori urmatoarea remarca : „pana la urma, in loc de drama mi-a iesit o comedie, pe alocuri chiar farsa...”. Critica considera ca ideea predominanta a piesei este prabusirea vechii oranduiri nobiliare. Se spunea ca piesa „pune un monument pe mormantul simpaticilor trandavi”.

Amestecul de genuri:
Traditional, comedia si tragedia sunt pastrate separat in genul dramatic insa exista scriitori care mixeaza cele doua specii. Cehov nu este cu singuranta primul care amesteca umorul si tragedia pe scena astfel incat opera Livada de visini nu poate fi incadrata in standardele clasice ale genului dramatic a ajutata la dezvolatrea unui gen modern prin inovatia scrierii.

Simboluri:
Sunt multe simboluri in acesta piesa. Jocurile imaginare de biliard ale lui Gaev Leonid Andreevici, fratele mosieritei Ranaevskaia Luibov Andreevna simbolizeaza dorinta sa de libertate. Livada de visini simbolizeaza vechea oranduire sociala, iar casa aristrocrata si prabusirea sa simbolizeaza schimbarea. Mosneagul Firs simbolizeaza trecerea timpului, el


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org