RSS FeedAdauga la favorite

Referat Miorita

Preview Miorita

Advertisment
Dragan Adrian
8C
Miorita
=comentariu=
Folclorul este prima literatura a oricarui popor , caci , din cele mai vechi timpuri, când înca nici nu exista ideea de scris , oamenii au simtit nevoia de a-si exprima sentimentele , trairile de orice fel . Poporul nostru are un folclor foarte bogat si variat , atât din punct de vedere tematic , cât si din cel al bogatiei speciilor pe care le cuprinde .
Noi , cei de astazi , putem sa ne dam seama de varietatea doinelor si baladelor pe care omul simplu , din popor , le-a cântat în versuri de o neasemuita frumusete de-a lungul timpului .
Baladele populare sunt cântece pe care poetul anonim le-a creat si care constituie o adevarata bogatie pentru folclorul românesc .
“Miorita” a fost descoperita de Alecu Russo în Muntii Vrancei si publicata de Vasile Alecsandri în volumul sau de poezii populare (1852) . Balada s-a transmis multa vreme pe cale orala , de aceea se cunosc peste 1000 de variante ale acesteia . Alaturi de “Traian si Dochia” , “Mesterul Manole” si “Zburatorul” , ea reprezinta unul dintre miturile noastre fundamentale , care ne definesc ca popor , este mitul existentei pastorale . Este o balada pastoreasca pentru ca este inspirata din viata pastorilor .
Srtuctura epica a baladei este simpla , liniara si nu înregistreaza un final definit . Motivul fundamental al acestei balade este omorul tainuit unei fiinte dragi si modalitatea de a fi comunicat alegoric . “Miorita” se compune din sase motive : motivul transhumantei , motivul complotului , motivul mioarei nazdravane , motivul testamentului , motivul alegoriei moartii ca nunta si motivul maicutei batrâne .
Motivul transhumantei debuteaza prin înregistrarea cadrului definitoriu national cu alternanta munte/ses , cadru care va fi analizat ca “spatiu-matrice“ de Lucian Blaga . Este în acelasi timp un spatiu mitic , fara repere concrete , cu o aura de fantastic si fabulos , care evoc...

Informatii:

Nume: Miorita

Categorie: Romana

Data adaugarii: 12.03.2013 07:00

Afisari: 908

Etichete: miorita

Descarcari: 87

Nota: 9 / 10 - 1 voturi

Referate aseamantoare

Feedback