Referat - Mitul

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
337
Etichete
mitul
Descarcari
220
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Margarint Vlad Alexandru
Facultatea de Litere
anul I, Literatura Universala si Comparata si Antropologie Culturala
Universitatea Al.I.Cuza Iasi


MITUL (definiri, delimitari, filiatii)


Mitul este în general o transpunere pe plan imaginar si simbolic a vietii reale. Imaginatia mitologica poate fi motivata uneori de nevoia de întelegere si explicatie a realitatii, alteori de nevoia de evadare într-o alta lume, mai buna si mai frumoasa; ea mai poate servi, ca orice forma artistica, drept expresie si descarcare a tendintelor noastre profunde, a conflictelor noastre sufletesti. „Metafora revelatorie, invoalata si stilistic structurala” cum îl numea Lucian Blaga, sau cum îl definea Bronislav Malinovski, „Mitul, într-o comunitate arhaica, adica în forma sa vie, originara, nu este o simpla istorie povestita, ci o realitate traita(...), o realitate vie, despre care se crede ca s-a petrecut în timpuri stravechi si ca influenteaza în continuare lumea si soarta oamenilor”1; mitul reprezinta poate, forma cea mai nobila de concentrare a evenimentelor reale sau plasmuite, toate expresie a modului imaginar dar si intrinsec de a analiza, surprinde si releva lumea exterioara si universul interior.
Depozitar al evenimentelor relationale interumane, a psihologiilor colective sau individuale, mitul etaleaza ,,modele” sau, din contra, tipuri daunatoare, respingatoare, fara a avea caracter normativ fata de gândirea umana. Fara mit, valoarea spiritualitatii umane este greu de închipuit. Reprezentând un adevarat schelet pentru aplicarea filosofiei, imaginatiei si adevarului, acesta sta la baza artei si a istoriei culturale, în general a imaginarului social si individual.
Încercarea de definire a mitului în mod cât mai cuprinzator, acceptabil si accesibil în acelasi timp, a fost tinta a numerosi savanti; totusi acestia nu au reusit sa dobândeasca o asemenea definitie: pe de o parte fenomenul mitologic este foarte complex, pe de alta parte fiecare exeget al mitului abordeaza tratarea ac


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org