Referat - Robotii de pe Aurora

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
433
Etichete
robotii, aurora
Descarcari
288
Nota
0 / 10 - 0 voturi







Robotii de pe Aurora

Opera stintifico fantastica a scriitorului Isaac Asimov se structureaza in doua cicluri: “Robotii” si “Fundatia”, alcatuind cea mai ampla opera a genului, atat ca intidere temporala (ea acopera mai multe zeci de mii de ani), cat si spatiala (plecand de la o unica planeta, Pamant, la sfarsitul seriei “Fundatia” se discuta despre un Imperiu Galactic incorporand milioane de planete).
Dupa cum ne poveste Isaac Asimov, intr-un viitor nu foarte indepartat, dar nedefinit, pamantenii au inventat robotii: masini dotate cu creier pozitronic, capabile, in formele perfectionate, chiar sa-si depaseasca propria conditie de masina. Speriatii ca robotii s-ar putea razvrati si prelua controlul asupra Pamantului, pamantenii au interzis folosirea robotilor pe planeta lor. Dar in acelasi timp, a inceput exodul oamenilor catre alte planete – un numar de 50, alese dupa asemanare cu planeta-mama. Colonizarea fiind un proces deosebit de dificil, ea a inceput cu ajutorul robotilor, care au facut posibila viata pe acele planete.
Actiunea din “Robotii de pe Aurora” se petrece la cateva sute de ani de la primul exod. Cele 50 de planete, in frunte cu cea mai de seama, Aurora, s-au dezvoltat si au intrecut cu mult nivelul de viata al planetei de origine. Beneficiind de ajutorul nepretuit al robotilor, noile lumi au initiat o politica de denigrare a Pamantului, regretand radacinile din care se trag, constienti fiind ca au ajuns mult mai departe.
Pe fundalul acestei situatii conflictuale se contureaza de fapt adevarata povestire, avand caracter politist: Jander, unul dintre robotii Gladiei Solaria, este “ucis”, in sensul ca inceteaza sa mai functioneze. Robotii avand o foarte mare importanta pe Aurora , au apreciat ca faptul constituie un eveniment foarte grav , si de aceea este necesara rezolvarea sa urgenta. Pentru aceasta, doctorul Fastolfe, un marcant om de stiinta, propune ca aceasta “crima” sa fie rezolvata de un om neutru, care sa nu fie implicat in aceasta


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org