Referat - Satul - univers al valorilor supreme

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
400
Etichete
satul, univers, valorilor, supreme
Descarcari
253
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Eugeniu FRUNZA,
elev în clasa a XII-a „A”,
Liceul Teoretic „Ion Creanga”,
satul Hîrbovat, raionul Anenii Noi.
Profesor de istorie: Eugenia MATVEI.
Telefon liceu: 0-265-72-601
Telefon personal: 0-265-72-381 (fix) sau 079264934 (mob.).





Motto:
„Suntem si vom fi totdeauna neam de tarani. De aceea, destinul nostru ca neam, ca putere culturala, atîrna de cantitatea de aur curat ce se afla în sufletul taranului – creatorul si pastratorul culturii populare, centru generator, binecuvîntat si rodnic”
(Lucian Blaga).

Voi încerca sa rectific aceasta tema atît de uzata, umilita în graiul nostru aspru. Poate ca suspina acum prelung si din aceasta cauza ma înnebuneste s-o revad, s-o fac o dorinta, un nesfîrsit. În ciuda visicitudinilor culturale din tara noastra, a regimului cu care ne luptam, satul va ramînea mereu o preadulce floare a uitarii.
Satul, pe parcursul mai multor secole, ne apare ca un univers în sine, acelasi în timp si spatiu. Nici o lege din afara, atîta timp cît a fost considerat drept unicul rezervor spiritual al societatii, nu i-a putut afecta destinul (cu exceptia erei comuniste), pentru ca si le avea pe ale sale: obiceiuri, traditii, orientari clare, logice, verificate de vreme si capabile sa dea raspuns în stil propriu gîndirii traditionale, oricarui aspect al existentei.
În vremuri de ocupatie turceasca si ruseasca, vremuri de grea cumpana pentru cultura si existenta nationala, de invazie armata si idei straine taranului basarabean, satul a fost acela care a supravietuit, gasind solutii optime pentru a iesi din impas. A facut-o discret, spontan si sigur, tocmai pentru ca mecanismele sale au functionat normal, asemenea unui organism sanatos ce poarta în sine anticorpii maladiilor.
Pentru mine, ca si pentru majoritatea consîngenilor, satul este situat în centrul lumii si se revarsa în mit; este integrat într-un destin cosmic, dincolo de al carui orizont nu mai exista nimic.
Din punct de vedere sociocultural, prin caracterul sau de model gener


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org