Referat - Tragedia

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
390
Etichete
tragedia
Descarcari
244
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Tragedia a aparut si s-a dezvoltat pe pamantul antic al Greciei , ajungand la apogeu in secolul al V –lea i.Hr. , cand Eschil , Sofocle si Euripide au creat opere in acelasi timp zguduitoare si inaltatoare , inchinate omului care isi depaseste suferinta prin demnitate .
Majoritatea tragediilor aveau subiecte inspirate din mitologie . Tragediile pun in scene personaje exceptionale , cu trasaturi eroice , hotarate , de o remarcabila forta interioara. Acesti eroi intra in lupte cu forte opuse , care ii inving. Principalul conflict se naste intre om si destinul implacabil . La originea conflictului se afla , in general , o vina tragica a eroului sau a inaintasilor lui . Aceasta vina consta intr-o greseala savarsita fara intentie ori in sfidarea zeilor prin lipsa de masura . Suferintele eroului trezesc in sufletul nostru groaza , mila , dar si admiratie fata de taria morala a omului , fata de demnitatea lui .
Capodopera a literaturii antice si universale , Edip Rege este o tragedie reprezentative pentru confruntarea dintre om si destin .
Edip Rege este o tragedie a cunoasterii , eroul sau fiind stapanit de patosul adevarului , pe care il va afla cu pretul propriei sale prabusiri .
Intamplarile se petrec in timpul unei epidemii de ciuma , in cetetea straveche a Tebei , condusa de Regele Edip . Acesta , strain de cetate venise din Corint si , dupa ce a invins Sfinxul raspunzand la ghicitoarea acestuia , a fost incoronat in locul regelui Laios , mort de curand .Edip primeste rasplata tebanilor , fara a sti ca batranul pe care il omorase in drumul sau spre Teba era chiar regele Laios .
Dorind sa afle calea de asi salva cetatea de ciuma necrutatoare , Edip il trimite pe Creon , cumnatul sau , la oracolul din Delfi si , cand acesta se intoarce cu vestea ca cetatea va fi salvata numai atunci cand ucigasul fostului rege va fi pedepsit , Edip jura


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org