Referat - Treapta superioara

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
390
Etichete
treapta, superioara
Descarcari
241
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Treapta superioara


Fabulele pentru copii ale lui G. Toparceanu - "Bivolul si Cotofana" , "Cati ca voi" , "Leul deghizat" - sunt istorioare imbibate cu un umor puternic , de nuanta populara care le deschide drumul spre ratiune citirorilor.
Fabula este specie a genului epic ce contine o scurta povestire alegorica in versuri sau in proza in care sunt satirizate defecte omenesti cu scopul de a le indrepta. Personajele fabulei sunt animale, plante sau obiecte inzestrate cu insusiri omenesti.
Fabula este, asadar , o povestire alegorica prin care trasaturile de caracter si ideeile umane sunt ascunse in spatele unor masti de animale, plante sau obiecte in care figura de stil predominanta este personificarea.
Fabula "Bivolul si Cotofana" ilustreaza ideea ca oamenii aflati pe o treapta superioara a ierarhiei sociale nu-i accepta in preajma lor decat pe cei care le sunt de folos.
Titlul anunta cele doua personaje ale caror conceptii se confrunta.
In aceasta opera epica in versuri se povesetste o intamplare la care i-au parte trei personaje: bivolul , cotofana si un catel.
O cotofana se plimba pe spinarea "unui bivol mare, negru, fioros" , fara ca acesta sa para deranjat de ceea ce se intampla. Un catel , care tocmai trecea pe acolo, "s-a oprit mirat in loc"
si, gandindu-se ca ar putea si el profita de situatie, s-a aruncat in spinarea bivolului. Nu mica i-a fost mirarea cand acesta l-a trantit intr-o clipa "ca pe-o zdreamta in trifoi", manifestandu-si enervarea prin cuvinte jignitoare : "javra" , "potaie proasta".
Manios peste masura bivolul i-a explicat ca el accepta cotofana, deoarece aceasta ii este de folos, il apara de "muste ,de tantari si de tauni", dar nu este dispus sa poarte degeaba pe spate o potaie proasta, care nu-i face nici o slujba.
La orice fabula cele trei personaje reprezinta tipuri umane. Bivolul intruchipeaza pe omul puternic, dur, care ocupa un loc de seama in socetate, deoarece este "Bivolul mare si puternic, gospodar cu greutate" si nu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org