Referat - Cometele

Categorie
Referate Astronomie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
468
Etichete
cometele
Descarcari
307
Nota
0 / 10 - 0 voturi

METEORII SI METEORITII

Meteorul este de fapt un fenomen ceresc si atmonsferic, care consta în aparitia pe cer , noaptea mai ales , a unui punct luminos care se misca cu o viteza mare . Acest lucru este provocat de patrunderea în atmonsfera a particulelor solide din spatiul interplanetar , care prin frecare cu aierul , sunt volatilizate , ajungînd numai rareori sub forma de meteoriti .
Depe pamînt se vad anual circa 4 miliarde de meteori . Mai frecventi sunt la anumite date ale anului .
Meteorit este un corp solid din spatiul interplanetar , care strabate atmonsfera pamîntului , ajungînd pîna la sol . Masa meteoritilor variaza de la cîteva grame pîna la zeci si sute de tone , dimiensiunile lor variaza de la cîtiva milimetri pîna la zeci de metri .
Meteoritii constituiti în special din fier se numesc siderite , cei care contin silicati si au forma unei pietre se numesc aieroliti , iar meteoritii care au un aspect sticlos de culoarea negru-verzuie, poarta numele de tectile . Pe locurile unde cad marii meteoriti , se formeaza cratere . Masa corpurilor meteoritice care cad pe pamînt zilnic este de aproximativ 10-20 tone .
Pîmantul se intersecteaza în fiecare zi cu o multime de fragmente pe care le atrage . Cele mai mici ard complet , si cad pe sol sub forma unor pulberi foarte fine . Arzînd , aceste fragmente formeaza pe cer trene luminoase si foarte frumoase , meteorii , numiti si stele cazatoare .
Fragmentele mai mari exploadeaza uneori în atmonsfera , dar nu ard în întregime . Aele se gasesc sub forma de meteoriti . Unii savanti cred ca prabusirea unui meteorit enorm a fost fenomenul care a provocat , cu 65 milioane de ani în urma , disparitia unor specii de animale , în special a dinozaurilor . În anumite perioade ale anului , de exemplu în jurul de 12 august sau 9 octombrie , pamîntul traverseaza orbitele unor comete , de-a lungul carora au avut loc acumulari de fragmente . În timp ce traversea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org