Referat - Baltagul - rezumat

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
43992
Etichete
baltagul, rezumat
Descarcari
4685
Nota
8.56 / 10 - 85 voturi

Baltagul
-rezumat-
Într-un sat de pe valea Tarcaului, in muntii Moldovei, pe la sfârsitul lunii Noiembrie, Victoria Lipan, nevasta de cioban, si-a amintit, torcând pe prispa casei, de povestea spusa de sotul ei la petreceri. Nechifor Lipan plecase de doua luni la Dorna, sa cumpere oi , si nu se mai intorsese. Ramasa doar cu fica sa, Minodora, si ingrijorata de absenta barbatului, femeia a cautat alinare si raspunsuri la preotul Danila si la vrajitoara Maranda.Lipsa vestilor, presimtirile si visul în care l-a vazut pe Nechifor, îndepartându-se calare peste o apa, cu spatele la Victoria, au facut-o sa banuiasca moartea barbatului.
Ca sa-i fie de ajutor în descoperirea adevarului, femeia l-a chemat acasa pe feciorul ei, Ghioghita, plecat la turmele de la apa Jijiei, sa le supravegheze alaturi de baciul Alexa.
Baiatul a sosit aproape de sarbatorile de iarna, aducând vesti despre turme,dar nestiind nimic despre tatal sau.
Dupa Boboteaza, au plecat amândoi la manastirea Bistrita.Sfatuita de staret,s-au dus la Piatra-Neamt si Victoria a cerut autoritatilor se cerceteze disparitia sotului sau.
Cunoscand bine drumul turmelor, femeia a ales calea pe care a presupus ca a urmat-o si sotul ei. Infruntand viscolul iernii, cei doi au poposit in localitatile intalnite in cale. Victoria a stat de vorba cu oamenii si a aflat ca Nechifor a trecut pe acolo.La Borca a participat la un botez, iar la Cruci la o nunta, pentru a nu supara gazdele si pentru a iscoti oamenii.Ajunsi in tara Dornelor, din informatiile culese Victoria a dedus ca Nechifor a fost insotit de alti doi ciobani, carora le-a vandut jumatate din turma cumparata de el.
In localitatea Sabasa s-au oprit semnele trecerii lui Lipan, dar acolo l-au gasit pe Lupu, cainele ciobanului.Refacand drumul dintre Suha si Sabasa, cu ajutorul cainelui au descoperit intr-o rapa osemintele lui Nechifor.
Respectand traditia, ajutata de carciumarul Toma si de sotia acestuia, Victoria si-a inmormantat sotul dupa datina.La praznicul de pomenire, alaturi de gospodarii satului si de alti straini, a invitat si autoritatile locale, si pe cei doi presupusi asasini, Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Dupa ce I-a cerut lui Bogza baltagul si I l-a dat lui Gherghita, femeia a povestit drumul celor trei ciobani si uciderea lui Nechifor, ca si cand ar fi fost martora la intamplare. Pierzandu-si cumpatul, Bogza s-a aruncat aupra lui Gherghita, care a dat drumul cainelui. Lovit de fecior in frunte cu baltagul si muscat de caine, Bogza si-a martorisit crima si a murit. Ilie Cutui a fost arestat de jandarm.
Dupa implinirea datoriei fata de sotul mort, Victoria a facut planuri de viitor pentru familia sa. Dupa ce vor gasi turma de la Rarau, sa se intoarca la Sabasa pentru parastas, apoi sa plece la Jijia, pentru a hotara intoarcerea oilor la munte, la pasunea de vara. La praznicul de patruzeci de zile sa vina si Minodora, casa cunoasca mormantul tatalui ei. Apoi se vor intoarce acasa in sat sa-si continuie viata.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org