Referat - Baltagul - Argumentare ca apartine genului epic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
15607
Etichete
baltagul, argumentare, apartine, genului, epic
Descarcari
1060
Nota
5.6 / 10 - 5 voturi

Baltagul
Romanul “Baltagul” a fost considerat o capadopera a prozei romanesti,o deavarata epopee a vietii pastoresti,cu radacini in nucleul epic din “Miorita”,dar reprezentativ si o replica la balada polulara,cu o actiune plasata la confluenta dintre civilizatia arhaica si cea moderna si avand in centrul ei tema cautarii si a cunoasterii adevarului.
Este o opera epica,deoarece are narator,are personaje,are actiune si deci subiect cu momentele lui principale,spatiul si timpul sunt cadru al actiunii,modul de expunere de baza este naratiunea,iar autorul isi exprima in mod indirect ideile si sentimentele.
Ca specie literara a genului epic ,”Baltagul” este un roman,o opera epica de mare intindere,cu o actiune complexa,desfasurata intr-un cadru spatial si temporal foarte larg,urmarind un conflict puternic,cu personaje numeroase si oferind o imagine ampla asupra vietii muntenilor.
Romanul este imparit in 16 capitole,cu un singur fir narativ ,de mare dinamism si de un tulburator tragism in final.
Subiectul operei are o expozitiune ce poate fi rezumata in cateva cuvinte.pe fundalul unei povesti despre viata harazita de dumnezeu muntenilor,se proiecteaza chipul Vitoriei Lipan,sotia lui Nechifor Lipan,oier din satul Magura.Munteanca sta pe prisapa si toarce,iar gandurile ei se indreapta catre sotul ei care plecase la Dorna dupa oi ,dar nu se mai intorsese desi Sf. Andrei era aproape.
Conflictul operei este mai mult de natura interioara .Femeia e ingrijorata,cauta sfat la parintele Danila si la baba Maranda,vrajitoarea satului,dar nu gaseste raspunsul si alinare la framantarile ei.Presimtirile sumbre precum si scrisorile primite de la baciul Alexa si de la fiul ei,Gheorghita,care era plecat la apa Jijiei cu speranta de a afla adevarul,ii grabesc hotararea.
Desfasurarea actiunii arata cum munteanca isi cheama fiul,vinde branza si lana,bate obloanele,o trimite pe Minodora la manastire si pleaca in cautarea sotului ei ,insotita de fiul ei .Mai intai insa,ea informeaza autoritatile despre disparitia sotului ei si se supune unui ritual de purificare,postind 12 vineri.
Pornite in lume cu Gheorghita alaturi,Vitoria reface intinerariul lui Nechifor si de-a lungul drumului es gaseste diferite indicii despre trecerea lui prin respectivele locuri.Strabatand un adevarat labirint cu ocolisuri si intoarceri,purtandu-se cu sfiala cu oamenii stapanirii in care nu prea avea incredere,afland ca de la un moment dat Nechifor este insotit de alti doi oier,pentru ca in alt loc nr. oierilor sa se fi redus la doi,Vitoria isi localizeaza cautarile intre Suha si Sabasa,fiind convinsa ca trebuia sa gaseasca ,in fine, cheia adevarului.Descoperirea cainelui ,Lupu,pripasit la un gospodar,ii intareste credinta ca este pe calea cea buna. Cu ajutorul cainelui si calauzita de instinct ea gaseste osemintele sotului ei intr-o prapastie.
Stie cine sunt ucigasii,dar nu are dovezi,asa ca la praznicul mortului ea conduce cu atata inteligenta discuti despre cum a pierit Lipan,incat dupa ce este sugusat de dulau si lovit cu baltagul de Gheorghita,Calistrat Bogza isi marturiseste vina.Bogza moare,iar complicele lui ,Ilie Cutui,este arestat,acesta fiind punctual culminant.
Deznodamantul arat cum,indeplinandu-si toate datorille,Vitoria ia cu energie o serie de masuri si reintra in ciclul esential oieresc.
Spatiul actiunii este cel al transhumatiei,iar timpul,desi se intinde din toamna pana in primavera urmatoare,este un timp mitic.
Romanul ofera o imagine ampla asupra vietii muntenilor,cu specificul ei,cu traditiile ei, cu obiceiurile legate de nunta,nastere,botez si inmormantare etc.
Personajul principal este Vitoria Lipan,ea putand fi caracterizata atat prin mijloace ale caracterizarii directe cat si indirecte.Un rol important in caracterizare il are monologul interior prin care se realizeaza zbuciumul sufletesc al personajului.Vitoria este o munteanca ,din partile Tarcaului,o fire voluntara si apriga,condusa parca de un destin implacabil si manata de dorinta de a afla adevarul despre sotul ei si de a face dreptatea cuvenita,caci altfel s-ar strica ordinea cosmica si randuiala vietii.
Considerate o Antigona din treagedia greaca,Vitoria Lipan este unul dintre cele mai complexe personaje feminine din literatura romana.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org