Referat - Cainele si catelul - apartenenta la genul epic, specia fabula

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
12771
Etichete
cainele, catelul, apartenenta, genul, epic, specia, fabula
Descarcari
1118
Nota
7 / 10 - 3 voturi

Cainele si catelul
De Grigore Alexandrescu
Apartenenta la genul epic , specia fabula
Fabula este specia genului epic , ce contine o scurta povestire alegorica , in versuri sau In proza , in care sunt satirrizate defecte omenesti , cu scopul de a l indrepta . Personajele fabulei sunt animale , plante sau obiecte inzestrate cu insusiri omenesti. Povestirea alegorica , fibula are ca figura de stil dominanta personificarea.
Poet reprezentaiv al literaturii romane , Grigore alexandrescu a ramas in constiinta posteritatii prin fabulele sale. Printre aceste se numara si “ Cainele si catelul “ in care sunt satirizati propovaduitorii egalitatii si democratiei , darn u si practicantii lor.
Modul de expunere predominant este dialogul . Fabula are aspect de sceneta cu 3 personaje , 2 implicate in dialog si un al treilea care doar asculta . Poezia este alcatuita din doua parti inegale : sceneta propriu-zisa , de mai mare intindere si morala , concentrate pe doua versuri in care autorul isi arata atitudinea fata de cele intamplate si decodifica intelesul .
Titlul “ Cainele si catelul “ anunta cei doi protagonisti .
Spatiul de desfasurare este “curtea “ , simbolizand societatea , timpul este sugerat prin adverbul “ deunazi “ , fapt c arata ca fapta este repetabila .
In debutul poeziei este prezentat Samson , dulaul de curte . Revoltat impotriva celor care se cred nobili , acesta isi arata opiniile referitoare la egalitate . El considera ca simplul fapt ca se trag din neam nobil nu ii face mai valorosi sau mai merituosi. Evidentiind posibilitatea ca si el sa fie de vita nobila , Samson precizeaza : “ Dar s-o arat nu-mi place “.
Luand in serios si apreciind drept “minunata “ gandirea lui Samson , catelul Samurache intervine in discutie sin se adreseaza cu formula “ fratii mei “ . Samson se ingrozeste de spusele catelului si isi schimba tonul : “ Noi , fratii tai , potaie ! / O sa-ti dam o bataie ? Care s-o pomenesti “ . Vizibil derutat de cele auzite , Samurache este interrupt de Samson care isi intareste cele afirmate deja : “ Adevarat , vorbeam ca nu iubesc mandria si ca urasc pe lei ? Ca voi egalitate , dar nu pentru catei .”
Ultimele doua versuri constituie morala in care autorul isi exprima , pe scurt , atitudinea fata de realitatea prezenta : “ Aceasta intre noi adesea o vedem / Si numai cu cei mari egalitate vrem . “
Ca in orice fabula , cele 3 personaje reprezinta tipuri umane .
Omul ipocrit este intruchipa de Samson , care aspira ascensiunea sociala si ale carui fraze “ latratoare “ sunt numai vorbe goale .
Naivul si cinstitul este prezentat prin postura lui Samurache .
Boul “ oarecare” sugereaza prostia si lipsa de opinie a oamenilor .
Personajele fabulei sunt construite antitetic , iar numele lor au rol caracterizator .
Fiind o creatie de mica intindere , in care sunt satirizate defecte omenesti cu scopul de a le indrepta , personajele sunt animale , iar autorul isi exprima opinia critica despre cele prezentate , opera literara “ Cainele si catelul “ este o FABULA.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org