Referat - Anemia

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
8323
Etichete
anemia
Descarcari
1472
Nota
9 / 10 - 4 voturi

Anemia
Anemia poate fi definitã ca o scãdere a capacitãtii sângelui de a transporta oxigen, cauzatã de o concentratie micã a hemoglobinei. Celulele din corpul uman au nevoie de oxigen pentru a utiliza in totalitate combustibilii.
Oxigenul este transportat de la plãmâni la tesuturi prin organism cu ajutorul celulelor rosii. Oxigenul se fixeaza pe hemoglobina, o molecula caracteristica oricarei celule rosii. Daca cantitatea de hemoglobina functionala este redusa atunci ce poate spune ca apare anemia. Anemia care rezulta poate lua multe forme printre care: cea cauzata de o deficienta de fier, de vitamine (anemie megaloblastica), a tiroidei, distrugerea prematura a celulelor rosii (anemie hemolitica), inlocuirea celulelor normale din maduva spinarii cu celule canceroase sau leucemia (anemie myelophthisica), ranirea maduvei spinarii (anemie aplastica), defecte structurale inascute ale celulelor rosii, inhibarea productiei de erythropoietin de catre sistemul imun (anemie cronica) si o incapacitarte de a produce hemoglobina sau de a se folosi de fier (anemie sideroblastica).
Toate aceste tipuri diferite de anemie pot fi grupate in categorii in functie de cauze si tratamente. In totalitate au fost identificate peste 400 de tipuri de anemie, multe dintre ele clasificate drept rare. O persoana anemica poate apãrea adesea palidã si slabitã, poate simti ca nu mai poate respira sau cã lesin, o resimtire a batailor inimii in tot organismul.
Perturbarea poate fi datorata mai multor conditii, unele ereditare dar majoritatea rezultatul unei alimentatii necorespunzatoare. Cu toate ca unele forme de anemie au nevoie de supravegherea medicului acelea cauzate de alimentatie pot fi tratate acasa dupa darea diagnosticului. Este important sa ne ocupam de anemia datorata alimentatiei pentru ca este foarte raspindita si totodata simplu de tratat. Cele mai comune forme de anemie nutritionala sunt cea datorata lipsei de fier, de acid folic si de vitamina B12. Anemia insãsi nu este o boala ci mai degraba un set de simptome ce tin de patologic.
Deoarece de cele mai multe ori anemia afecteaza transportul de oxigen este influentata si utilizarea combustibililor. Deoarece anemia este o problema hematologica se impune testarea elementara a sangelui. Acest test poate furniza multe dintre informatiile necesare: determinarea procentajului de celule albe (importante in lupta impotriva infectiilor), a hematocritelor (câtul impãrtirii volumului de celule rosii la volumul total de sange. Testul consta in observarea la microscop a unei probe de sange pentru a localiza anormalitati in structura celulei. Pentru ca boala sa fie diagnosticata drept anemie numarul celulelor rosii trebuie sa fie sub 4.5 milioane/microlitru la barbati si 4.8 milioane/microlitru la femei (fata de cantitatile normale de 5.4 miloane/microlitru la barbati si 4.8 milioane/microlitru la femei).
Este destul de usor sa iti dai seama daca un pacient este anemic. In general mult mai dificil si mai costisitor este sa constati cu exactitate cauza dereglarii. Progresele tehnologice actuale permit formularea unei teze despre cauza bolii prin cateva teste simple ale sangelui. Anemia poate exista in trei feluri diferite: productie scazuta de celle rosii, distrugere crescuta a acestora sau pierderea sangelui prin hemoragie. Cele trei forme de anemie nutritionala din acest studiu sunt datorate productiei scazute de celule rosii. Cea mai comuna este anemia asociata lipsei de fier.
Anemia datorata deficientei de fier
Deficienta de fier este cea mai raspandita deficienta din intreaga lume. Ea influenteaza vietile a milioane de femei si copii si contribuie la o dezvoltare cognitiva scazuta, mortalitate infantila si capacitate de munca mica. Insa, cu masuri de sanatate publica corespunzatoare acesta forma de lipsa a micro-nutrientilor poate fi tinuta sub control.
Cu toate ca acest tip de deficienta poate fi stopata prin tratament, stricaciunile mentale si psihomotorii nu sunt in totalitate intelese. Cu toate ca anemia nutritionala a scazut in tarile industrializate, inca mai sunt afectate intre 500 si 600 milioane de oaneni (o sesime din populatia lumii). Chir si in Statele Unite deficienta de fier este cea mai dominanta malnutritie. Acest tip de anemie este cel mai prezenta la copii mici 6-24 de luni si la femeile apte de reproducere, nelipsind insa si la adolescenti, adulti si batrani.
Deficienta de fier se dezvolta incet si nu este vizibila decat dupa ce anemia e majora si exista consecinte. Principalele cauze sunt consumul insuficient de mancaruri ce contin fier, absortia slaba a acestuia in organism si pierderea de sange. Saracia, abuzurile si traiul intr-o casa cu conditii de comfort proaste plaseaza copii in aria maxima de risc pentru anemie.
Dupa ce rezultatele de laborator sunt gata este verificat nivelul fierului. Daca este mic se verifica si nivelul de feritina, o proteina ...


  • Referate asemanatoare

    • Anemia

      Anemia Anemia poate fi definitã ca o scãdere a capacitãtii sângelui de a transporta oxigen, cauzat ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org