Referat - Aparatul reproducator

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
6253
Etichete
aparatul, reproducator
Descarcari
983
Nota
9.67 / 10 - 3 voturi

APARATUL REPRODUCATOR
Reproducerea
Este una din functiile esentiale ale organismului animal si vegetal .Consta în capacitatea parintilor de a da nastere la urmasi asemanatori cu ei ,datorita ereditatii ,când ajung la maturitate .
Reproducerea sexuala presupune : participarea a doua organisme de sex opus : posibilitatea gonadelor de a forma gameti masculini (spermatozoizi ) si feminini (ovule); fecundarea încheiata cu formarea celulei ou ; segmentarea celulei ou si formarea embrionului uni sexual si ulterior, a fatului.
Pentru a întelege mecanismul transmiterii sexelor la om trebuie sa cunoastem ; numarul de cromozomi din celulele somatice (2n= 46 ); gameti formati prin diviziune meiotica vor avea jumatate din acest numar de cromozomi ,deci n = 23; tipul de cromozomi din gameti(autozomi sau cromozomii somatici si heterozomii , sau cromozomi ai sexului )
Spermatozoizii sunt heterogamici (difera de cromozomul sexual ): uni au configuratia n = 22 autozomi + X iar altii , n = 22 autozomi + Y ; ovarul este în totdeauna homogametic , n = 22 autozomi + X
Aparatul reproducator masculin
Este constituit din :
testicule, cai spermatice care conduc lichidul spermal , ce contine spermatozoizi , de la locul de producere spre cel de eliminare ; glandele-anexe , reprezentata prin prostata si vezicule seminale ; organul genital extern , penisul .
Date anatomo - funcfionale
Testiculul. Conada masculina –pereche , testiculul se dezvolta la început în regiunea lombara a cavitatii abdominale în scrot cu 1-2 luni înainte de nastere
forma ovala
greutate de 10 –40 g
acopetit cu o membrana inextensibila alcatuita din fibre de colagen , numita albuginee .
Caile spermatice în functie de teritoriul pe care strabatut se divid în :
Introtesticule ( seminiferi drepti , deferent , ejaculator , uretra ).
Glande anexe sunt prezente de prostata ( cea mai importanta glanda anexa, si de vezicule semale (glande acesorii) . Prostata este o glanda anexa exocrina nepereche , situata sub vezica urinara.
Organul genital extern este reprezentat de penis . El indeplineste doua functii : genitala , de acuplare si ejaculare , si de eliminare a urinei prin uretra peniana ce il strabate.
Functile testiculului
Testiculul indeplineste doua functii , si anume : spermatogeneza si secretie de hormoni androgeni.
Spermatogeneza consta in multiplicarea spermatogonilor si trnsformarea lor succesiva în spermocite si somatide , care fara diviziune , se transforma în spermatozoizi – gameti masculuni mobili.
APARATUL REPRODUCATOR FEMININ
Aparatul reproducator feminin constituit din ovar sau gonadafeminina si din alte organe genitale interne (trompa uterina uterul si vaginul ) .Precum si din organe genitale externe (vulva ) cele doua glande mamale sunt glande importante pentru aparatul reproducator feminin , prin functia indeplinita -- lactatia .
Date anatomo functionale
Ovarul. Glanda feminina este un organ pereche situat , de o parte si de alta a uterului . are forma ovoid- tutita marimea si aspectul unei piersici, la persoanele adulte, greutatea de 4-8 g , fiind legata prin doua ligamente de organele din jur ( uterul si trompele uterine ) si de peretele posterior al bazinului. Parenchinul ovarian este format din doua zone: una centrala, care se afla in zona lilului, numita zona medulara si periferica sau zona cortica. Zona medulara contine stroma conjunctiva, formata din: tesut conjunctiv lax , bogat în caplilare sanguine ; Vase limfatice si fibre nervoase vegetative ( parasimpatice si simpatice , desprinse din plexul ovarian )zona corticala contine stroma conjunctiva si folicule ovariene in diferite stadii de dezvoltare ( primordial , primar , secundar , cavitar si matur) ,corpul galben si corpul albicios .
La exterior ovarul prezinta o membrana conjunctiva – albugineea - acoperita cu un epiteliu germinativ care genereaza foliculi ovarieni .
Foliculii primordiali sunt formasiuni mici sferice .Fiecare are în centru ovociclul de ordinul –I iar în jurul , un rînd de celule foliculare înalte .
Foliculiisecundari se formeaza dupa pubertate , prin transformarea foliculilor primari . Ei sunt foliculi plini mai mari deciît cei primari . În structura lor apar cele doua teci : interna , bogata în secretie de hormoni extrageni si externa formata din fibre conjunctive si putine celule .
Foliculi cavitari ( poarta aceasta denumire deoarece intre celulele foliculare apare o cavitate foliculara sau antru cu dimensiuni variate , plina cu lichid folicular . Ovocitul de ordinul –I este inconjurat de celule foliculare ce formeaza corona variata . O parte din celulele folculare ce formeaza discul proliger .
Foliculul matur prezinta :
-în centru , ovocitul de ordinul I , ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org