Referat - Aparatul respirator

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
6600
Etichete
aparatul, respirator
Descarcari
976
Nota
6 / 10 - 3 voturi


APARATUL RESPIRATOR
Structura aparatului respirator
Totalitatea organelor care contribuie la realizarea schimburilor gazoase,dintreaerul atmosferic si organism,constitue aparatul respirator.
In alcatuirea plamanului se disting doua componente structurale si functionale :arborele bronsic si tesutul pulmonar propriu-zis.
Arborele bronsic este format din caile respiratorii extra- si intrapulmonare,constitue dintr-un care servesc pentru tranzitul aerului.
In interiorul tesutului pulmonar,bronhiile principale se ramifica progresiv in bronhii lobare,segmentare ,interlobulare din care se formeaza bronhiile terminale si iau nastere bronhiile respiratorii care se continua cu canalele alveolare , ai coror pereti prezinta dilatatii in forma de saci -saci alveolari- in care se dechid alveolele pulmonare.
PLAMANUL acoperit de pelura , este constituit din urmatoarele unitati antomice si functionale :lobi,segmente,lobuli si acini pulmonari.
Lobul pulmonar este fomat din acini pulmonari ,constituiti dintr-o bronhiola respiratorie, impreuna cu canalele alveolare care deriva din ea si cu alveolele pulmonare. acinul pulmonar constitue unitatea structurala si functionala a lobului pulmonar.
Alveolele pulmonare reprezinta suprafata de schimb a plamanului .Peretele alveolelor ,adaptat schimburilor gazoase este format dintr-un epiteliu alveolar,unistratificat, asezat pe o membrana bazala si tesut conjunctiv ,bogat in fibre elastice in care se gaseste o retea de capilare provenite din ramurile terminale ale arterei pulmonare si arterelor bronsice.
Epiteliu alveolar si membrana bazala a alveolei ,impreuna cu membrana bazala a capilarului si endoteliul capilar ,constitue membrana alveo capilara ,prin care se face schimbul de gaze.
VASCULARIZAREA PALMANULUI. Plamanul are vascularizatie dubla functionala si nutritiva.Vascularizatia functionala a plamanului asigura schimburile gazoase prin intermediul vaselor de sange care constitue mica circulatie .Vascularizatia nutririva a plamanului , parte a marii circulatii este asigurata de arterele si venele bronsice.Venele dreneaza sangele in vena cava superioara.
PELUR este alcatuita din foite :foita viscerala acopera plamanii patrunzand si in schizuri,iar foita parientala captuseste peretii cutiei torcice.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org