Referat - Bolile cardiace

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3357
Etichete
bolile, cardiace
Descarcari
923
Nota
9 / 10 - 1 vot

BOLILE CARDIACE
O inima bolnava nu poate mentine circulatia sangelui in organism, lucru care duce la acumularea de fluide. Aceasta poate avea ca rezultat congestia pulmonara, insuficienta respiratorie si pierderea energiei.
Boala arterei coronare este cea mai des intalnita boala cardiaca si este provocata de obstuctia arterelor ce transporta sange oxigenat la inima. Aceasta obstructie poate fi cauzata de acumularea unor materiale ( depozit de grasimi si colesterol, ce pot obtura complet sau partial o artera, astfel incat circulatia sangelui prin aceasta este ingreunata) in interiorul arterei, sau de ingrosarea si intarirea peretilor arterei.
Angina
Obstructia arterelor este principalul factor care produce boala denumita angina pectorala, osenzatie de durere sau disconfort in interiorul pieptului, din cauza ca alimentarea muschiului inimii cu sange este redusa. Acesta poate fi primul simptom al imbolnavirii inimii. Incetinirea circulatiei sangelui duce la aparitia trombozei, formarea cheagurilor de sange. Un cheag de sange se formeaza de obicei intr-o sectiune a unei artere coronare, ce prezinta depuneri de materiale. Aceasta poarta numele de tromboza coronara. In acest caz, circulatia sangelui spre o portiune a muschiului inimii este intrerupta, uneori foarte rapid.
Lipsa oxigenului,precum si a altor substante nutritive transportate in sange, va declansa infarctul, moartea celulelor din acea portiune de muschi. Daca mai mult de 40% din muschiul inimii este afectat in acest mod, inima nu mai poate functiona corect, iar circulatia sangelui spre celelalte parti ale organismului este intrerupta. Un astfel de atac al inimii va avea ca rezultat incetarea batailor acesteia si moartea, daca persoanei in cauza nu ii este aplicata imediat resuscitarea cardio-pulmonara(RCP).
Presiunea ridicata a sangelui, nivelul ridicat de colesterol din sange si fumatul sunt factori ce favorizeaza aparitia bolilor inimii. Exercitiile fizice regulate, care contribuie la mentinerea greutatii normale a corpului, scutind astfel inima de eforturi suplimentare, ajuta si la diminuarea presiunii sangelui si a nivelului de colesterol. Nivelul de colesterol poate fi de asemenea diminuat prin pastrarea unei diete corespunzatoare; alimentele bogate in grasimi saturate , cum sunt carnea cu grasime, smantana si branzeturile bogate in grasimi trebuie de asemenea evitate. In SUA, multe persoane si-au dat seama de pericolul pe care fumatul il reprezinta pentru sanatate si au renuntat la acest obicei. Datorita acestui fapt si a altor modificari ale stilului de viata, in SUA s-a constatat o reducere considerabila a numarului de decese cauzate de bolile cardio vasculare.
Tratamentul
Pentru vindecarea bolilor inimii sunt folosite trei tipuri principale de medicamente. Medicamentele anti-anginoase ca nitratii, betablocantele si antagonistii calciului, actioneaza in mod diferitpentru a usura munca efectuata de inima. Alte medicamente reducriscurile aparitiei trombozei, formarea cheagurilor de sange. Gruparea celulelor planchetelor sangvine reprezinta una dintre primele etape ale formarii cheagurilor de sange. Formarea de cheaguri poate fi insa prevenita sicontrolata cu ajutorul medicamentelor antiplachetare. Medicamentele cu rol anticoagulant impiedicaformarea componentei proteice a cheagurilor de sange. Medicamentele care dizolva aceastacomponenta proteica poarta denumirea de medicamente trombolitice.
Daca o artera este obturata, una dintre cele mai usoare operatii reparatorii este angioplastia. Chirurgul introduce un cateter prevazut cu un balon ce nu contine aer in artera. Cand ajunge in pozitia dorita, balonul este umplut cu aer, pentru a indeparta depozitele de grasimi sau de alte substante, care au obturat artera, largind-o. Dupa aceasta, balonul este scos afara. In unele, arterele deblocate prin aceasta metoda se obtureaza din nou in decurs de 6 luni.
Daca o artera obturata nu poate fi corectata prin angioplastie( uneori, aceasta forma de tratament este considerata prea riscanta pentru pacient), chirurgul va efectua o operatie de ocolire, redirectionand cursul arterei afectate, printr-un segment dintr-o vena extrasa din picioryul pacientului, care transporta sangele in jurul portiunii blocate.
Probleme ale valvulelor
Inima este compusa din patru compartimente: fiecare parte a inimii prezinta un compartimentsuperior, denumit atriu sau un compartiment inferior denumit ventricul. Circulatia sangelui intre compartimentulsuperior si cel inferior este controlata de valvule care fac ca sangele sa curga intr-o singura directie. De asemenea, valvulele controleaza circulatia sangelui din compartimentele inferioare in aorta si in artera pulmonara, care transporta sangele la plamani. Ingustarea unei valvule, sau stenoza, poate duce la proasta functionare a unei valvule, fapt ce determinafortarea exagerata a muschiului inimii, care pompeaza s...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org