Referat - Cancerul de colon

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4325
Etichete
cancerul, colon
Descarcari
705
Nota
10 / 10 - 2 voturi


Cuprins
Notiuni generale de anatomie descriptiva
II. Etiopatogenie – corelatii radiologice
III. Simptomatologie si tratament
Radiodiagnostic
V. Clinica cancerului de colon
VI. Diagnosticul cancerului de colon
VII. Filmul radiografic
VIII. Prezentari de caz
Capitolul I
Notiuni de anatomie descriptiva si topografica
Intestinul gros se întinde de la tunica ileonului, marcat prin valvula ileocecala, pâna la nivelul canalului anal, dar aceasta definitie morfofunctionala trebuie sa includa apendicele si valvula Bauhin.Aceasta conceptie cauta sa respinga o unitate functionala integratoare, dar individualitatea morfofunctionala si patologica a diferitelor portiuni colice impun studiul anatomic si patologic pe portiuni separate.
Lungimea intestinului gros variaza între 100 – 150 cm, cu o medie de 130 – 135, cresterea în lungime se poate face pe seama întregului colon dar mai ales pe seama unor segmente separate.
Aceste alungiri pot fi congenitale sau câstigate dea lungul vietii, ducând la dificultati în investigatia radiologica atât în plenitudine cât si în dublu contrast astfel sigmoidul si transversul au o lungime în jur de 50 cm, ascendentul 12 – 17 cm iar descendentul 14 – 20 cm.Calibrul intestinului gros prezinta o scadere progresiva începând de la cec spre sigmoid cu aproximativ 5 cm la cec si 2,5 cm la sigmoid dar în mod normal sau conditii patologice, exista modificari de calibru prin spasme sau dilatari, creând astfel dificultati în investigarea colonului si mai ales în punerea diagnosticului.
1.1. Cecul
Are forma de sac închis în interior, iar superior se continua cu colonul ascendent, pe peretele postero-intern la unirea dintre cec si ascendent se afla jonctiunea ileocecala prevazuta cu un sfincter, numita valvula lui Bauhil. La aproximativ 2 cm sub aceasta se afla insertia apendicelui vermicular.
Cecul poate fi invelit în întregime de catre peritoneu, situatie intraperitoneala sau poate fi acoperit numai pe fata anterioara, situatiecând cecul este situat retroperitoneal, cu toate acestea cecul este considerat una dintre cele mai mobile parti ale colonului alaturi de transvers si sigmoid.
Cecul este situat de obicei în fosa iliaca dreapta dar poate fi situat si înalt lombar, prerenal sau jos în micul bazin. Ca aspect exterior el prezinta trei benzi musculare înguste care îsi au punctul de plecare la nivelul insertiei apendicelui si însotesc colonul pe toata întinderea lui.
Aceste benzi musculare sunt dispuse anterior iar celelalte postero intern si extern.Aceste benzi determina formarea de boreluri suprapuse sau trei coloane de umflaturi.
Din punct de vedere radiologic cecul poate fi împartit în doua:
fundul cecal;
corpul cecului.
1.2. Configuratia interioara:
În interior la nivelul cecului si întregului colon se gasesc:
pliurile submucoase sau falciforme create de bandeletele longitudinale si apar ca niste despartituri dispuse transversal fata de axul intestinului si constituie adevarate diafragme incomplete.
logile haustrale care sunt corespunzatoare boselurilor de pe suprafata organului.
2.1. Colonul ascendent
Este situat între insertia valvulei ileocecale si a unghiului hepatic. Este situat retroperitoneal si prin intermediul fasciei lui Toldt vine în contact cu patratul lombelor si polul inferior inferior al rinichiului drept.În afara, interior si anterior, colonul ascendent vine în contact cu ansele intestinale. Colonul ascendent este una dintre cele mai fixe portiuni ale colonului. Configuratia exterioara este asemanatoare cu a cecului, cele trei bandelete musculare formeaza boselurile iar în interior ele determina formarea pliurilor falciforme si a cavitatilor haustrale.
3.1. Unghiul hepatic al colonului
Face trecerea între colonul ascendent si transvers, este situat în hipocondrul drept si lasa o amprenta marcata pe fata interioara a ficatului. Este un segment semifix, iar posterior se învecineaza cu rinichiul si portiunea a doua a duodenului iar anterior vine în contact cu ficatul care îl acopera.
4.1. Colonul transvers
Este partea cea mai mobila a colonului, poseda un mezocolon cu marginea anterioara inserata pe colon iar cea posterioara fixa, este inserata de la dreapta spre stânga pe portiunea inferioara a rinichiului, de partea a doua a duodenului, corpul pancreasului si partea superioara...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org