Referat - Canepa (Cannabis sativa L)-o importanta planta tehnica

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
353
Etichete
canepa, cannabis, sativa, importanta, planta, tehnica
Descarcari
259
Nota
0 / 10 - 0 voturi


CANEPA (Cannabis sativa L) – o importanta planta tehnica


Cânepa este una dintre cele mai vechi plante cultivate în tara noastra (peste 2000 de ani), fiind utilizata în principal pentru obtinerea de fibre folosite la confectionarea de îmbracaminte. Tulpinile de cânepa din populatiile locale si cânepa salbatica contin 10-12% fibre, iar soiurile ameliorate, 26-32%. Continutul de fibre în tulpini este influentat de soi, conditiile tehnologice si pedoclimatice. Fibrele au o serie de însusiri deosebit de valoroase la rezistenta (la tractiune, torsiune, frecare, putrezire), extensibilitate (elastica si plastica), capacitate de filare, lungime mai mare decât fibrele de sisal, iuta, manila sau bumbac, care le fac utilizabile într-o serie de domenii: în industria textila, în industria manufacturiera, în industria automobilelor.
Semintele de cânepa contin: 36% ulei, 28% proteine, 14-27% extractive neazotate, 17,8-26,3% celuloza si 2,5-6,8% cenusa. Datorita acestei compozitii, semintele de cânepa pot fi utilizate pentru extragerea de ulei folosit direct în alimentatie si la fabricarea margarinei. Uleiul nerafinat se utilizeaza pentru obtinerea lacurilor, vopselelor, linoleumului, sapunului si a pânzelor ceruite. Samânta se utilizeaza pe scara larga, direct sau în furaje concentrate, în hrana pasarilor (în special în hrana unor pasari exotice: papagali, canari, pauni, etc.).
Turtele ramase de la extragerea uleiului se utilizeaza singure sau în nutreturi concentrate pentru hrana pasarilor, viteilor, cailor, oilor, pestilor, etc. – 600 g turte de cânepa echivaleaza ca valoare nutritiva cu 1000 g boabe de cereale. În hrana vacilor gestante, turtele de cânepa trebuie folosite cu restrictie, deoarece provoaca avorturi.
Lemnul de cânepa reprezinta cca 55% din greutatea tulpinii si contine peste 50% celuloza. Puzderia rezultata de la extragerea fibrelor sau planta întreaga, se utilizeaza pentru obtinerea de: hârtie, placi aglomerate – fonoizolatoare, pentru industria mobilei, matas


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org