Referat - Caracatita

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
379
Etichete
caracatita
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Scurta incursiune in sistematica zoologica



Caracatitele sunt moluste marine evoluate, mobile si active, lipsite de cochilie externa (exista doar o pereche de baghete cartilaginoase interne, situate dorsal), apartinand clasei Cephalopodelor.Numele dateaza din 1823 si exprima perfect caracterul esential al acestor animale. El este compus din doua cuvinte grecesti, kephale, care inseamna „cap", si podos, „picior". Capul este unit direct cu corpul. Iar gura, prevazuta cu doua falci cornoase (asa-numitul „ cioc de papagal") este inconjurata de brate sau tentacule. Acestea au rezultat din transformarea piciorului de la molustele de tipul scoicilor sau melcilor si sunt in numar de opt la caracatite, care formeaza ordinul Octopoda.Rudele caracatitelor, sepiile si calmarii (ordinul Decapoda) au zece brate , dintre care doua sunt mai lungi si prevazute cu ventuze doar la capatul latit (bratele apucatoare sau prehensile). La Decapode exista si un rest de cochilie interna.Clasa Cephalopoda este impartita in doua subclase, foarte deosebite ca numar de specii si importan-ta: Nautiloideele - reprezentate printr-un singur gen actual, Nautilus - al carui corp este adapostit intr-o cochilie formata din camere succesive, doar ultima locuita, celelalte, pline cu gaz, asigurand flotabilitatea animalului - si Coleoideele, care grupeaza toate celelalte cefalopode actuale, cam vreo 600 de specii, numar redus, in comparatie cu formele disparute.
Sunt cunoscute peste 10.000 de specii fosile, dar,fara indoiala, ele au fost mai numeroase.
Stramosii cefalopodelor au aparut acum 500 de milioane de ani , in perioada cambriana. si aveau o solida cochilie externa.
Familia caracatitelor (Octopodide) are o larga raspandire si este divizata in trei subfamilii (Bathypolypodine, Eledonine si Octopodine), inegale ca numar de specii si diferite in privinta detaliilor anatomice si a modului de viata.
Genul Octopus, la care ne vom referi cu deosebire


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org