Referat - Ce este Hiv?

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
2678
Etichete
este, hiv
Descarcari
588
Nota
9 / 10 - 1 vot

.
Ce este HIV ?
HIV , virusul imunodeficientei umane, face parte din clasa retrovirusurilor, familia Lentivirinae. El determina, în timp, deteriorarea grava a imunitatii persoanelor pe care le infecteaza. Acest virus a fost descoperit în anul 1983 în Franta de catre doctorul Luc Montagnier de la Institutul Pasteur.
De atunci si pâna în prezent cercetatorii au identificat doua tipuri de HIV, denumite HIV -1 si HIV -2. Acestea au o raspândire inegala pe glob , HIV (1 fiind mult mai des întâlnit.
Ce este SIDA ?
SIDA inseamna în limba româna sindromul de imunodeficienta dobândita.
Sindromul înseamna o suma de manifestari de boala care pot fi întâlnite în diverse maladii. Imunodeficienta se manifesta prin scaderea puterii naturale a organismului de a se apara împotriva infectiilor
Semne de boala în cadrul infectiei cu HIV
Evolutia naturala a infectiei cu HIV se caracterizeaza prin :
( manifestari stadiale ( infectia acuta, ARC, SIDA )
( prezenta unor semne de boala determinate de HIV însusi si a altora datorate scaderii imunitatii ( infectii oportuniste, cancere)
( persistenta pe viata a virusului în organismul pe care l-a infectat.
Semne majore:
( Scadere ponderala peste 10% ( Febra prelungita peste o luna ( Infectii respiratorii inferioare severe/trenante ( Diaree cronica, peste o luna(
Semne minore :
( Adenopatie generalizata ( Candidoza orofaringiana ( Dermatite generalizate ( Infectii multiple/recidivante ( Herpes zoster varicelizat ( Herpes simplex recidivant/cronic
Tratamentul anti-HIV
Scopul tratamentului antiretroviral este de a împiedica , atât cât se poate, dezvoltarea HIV-SIDA, si prin aceasta, de a îndeparta cât mai mult în timp, dezastrul imunologic pe care HIV îl determina.
Tratamentul trebuie început înainte ca imunodepresia sa inceapa a se manifesta. Tratamentul initial trebuie sa contina o combinatie de minimum doua medicamente.
Raspunsul favorabil la tratament pare sa se obtina prin combinatia a câte doi analogi nucleozidici inhibitori de reverstranscriptaza cu un al treilea agent ( inhibitor de proteaza sau inhibitor nenucleozidic de reverstranscriptaza ) sau prin combinatia a doi inhibitori de proteaza.
Prevenirea infectiei cu HIV
Pâna în prezent nu s-a reusit obtinerea unui vaccin corespunzator. În aceste conditii, singura modalitate de a proteja populatia de infectia cu HIV este educarea acesteia.
Este firesc ca fiecare individ sa constientizeze ca trebuie sa articipe efectiv la prevenirea raspândirii infectiei. SIDA este o problema de sanatate publica deosebita, depasind granitele sectorului sanitar si implicând toate sectoarele vietii sociale.
Activitatea de prevenire a raspândirii infectiei cu HIV presupune:
( identificarea surselor de infectie si supravegherea grupelor de risc
( masuri fata de caile de transmitere, respectiv educatie sexuala si de promovare a utilizarii prezervativului, controlul sângelui de transfuzat, controlul sterilitatii instrumentarului medical
( protectia poulatiei receptive, care presupune educatie sanitara si vaccinare.
Vaccinul ideal ar trebui sa aiba urmatoarele calitati:
( sa fie sigur
( sa aiba efect îndelungat
( sa induca imunitate la toate portile de intrare ale virusului
( sa induca un raspuns imunologic celular si umoral împotriva celulelor deja infectate de HIV
( sa asigure protectie fata de toate tipurile de HIV
( sa nu produca reactii adverse severe.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org