Referat - Ciuperci

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
379
Etichete
ciuperci
Descarcari
309
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ciuperci

Datorita ariei extinse de principii nutritivi: proteine, glucide, lipide, vitamine, elemente minerale, enzime, stimulenti cerebrali si organici, ciupercile pot fi considerate ‘carne vegetala’. Aroma, savoarea, usurinta cu care sunt asimilate de organism le fac sa fie bine apreciate în bucataria traditionala pe de o parte si în egala masura de gastronomia rafinata, dieteticieni, vegetarieni, procesori industriali.
Exista tendinta de a se introduce noi varietati în cultura din numarul mare – peste 180 000, din care 500 se stiu comestibile. Se cunoaste tehnica, tehnologia culturii la câteva zeci. Intereseaza în tehnologia de crestere date cât mai precise legate de biologia cresterii, dezvoltarii, înmultirii, tehnica obtinerii samântei (miceliului), varianta optima de reproducere a mediului natural pentru a creste controlat în conditii economice.

Sistem Extensiv de Crestere (Pleurotus Ostearus – buretele vânat)

Primavara devreme, unor butuci (de fag – de preferinta) li se fac santuri circulare în care se însamântaza miceliu de pleurotus. Butucii se aseaza vertical într-un sant facut în pamânt, apoi se acopera cu paie, iar deasupra se pune pamânt. Dupa o luna butucii sunt scosi si pusi în pozitie verticala într-o zona umbroasa din gradina. În patru ani, 20-25% din celuloza lemnului este transformata în ciuperci, în primul an cea mai mare parte. Daca sunt ani secetosi, se uda.

Experienta Franceza cu Pleurotus – sistem semi-intensiv

O microferma fara investitii majore, asezata la marginea unei paduri (zona umbrita, racoroasa)

Spatiu: sopron vechi, amenajat pentru prima faza de crestere, solarii (400-500 m² compartimentati) cu sistem de ventilatie si retea de umidificare pentru a doua faza de crestere.

Utilaje:
masina de tocat fibroase ( ce toaca paie, grâu),
jgheab cu trei axe prevazute cu ‘degete’ metalice pentru omogenizat paiele tocate cu miceliu, care sunt introduse printr-un ax melcat în saci de plastic perforati în prealabil - sacii asezati manua


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org