Referat - Descoperirea dinozaurilor

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 12 ani
Afisari
1731
Etichete
descoperirea, dinozaurilor
Descarcari
316
Nota
9 / 10 - 1 vot

Descoperirea dinozaurilor
Totul a inceput de la un dinte
Istoria cunoasterii dinozaurilor-“giganti ai trecutului “-care a fascinat , poate ca nici un alt grup de animale, imaginatia oamenilor de stiinta, dar si a unui public larg, incepe, de asemenea, in primele decenii ale secolului al reptile erbivore, pe care a botezat-o Iguanodon(dinte de iguana).Mantell este cel care descopera resturile fosile ale unui alt dinozaur, care primeste numele de Hylaeosaurus (reptila de padure).Cum descoperirile de mari resturi fosile se succedau,marele zoolog si anatomist Sir Richard Owen (1804-1892), fondator al Muzeului se Istorie Naturala din Londra, propune in 1841 un nume ptr. Acest grup de reptile gigantice. Il numeste Dinosauria, denumire ce este admisa, adoptata de toti paleontologii si va cunoaste o “cariera” formidabila.Tot lui Owen I se datoreaza si primela incercari de reconstituiere la marime naturala a dinozaurilor.Ele au fost realizate de un cunoscut artist al vremii, Waterhouse Hawkins, din caramida si ciment, si expuse la sfarsitul anului 1853 in parcul de la Crystal Palace, in sudul Londrei . Animalele erau toate patrupede si nu prea semanau cu reconstituirile pe care le cunoastem azi, dar ele au impresionat publicul.
Ultima descoperire importanta de resturi de dinozauri in Europa se produce in primavara lui 1878, intr-o mina din Belgia, la Bernissart.Aici, intr-ogalerie aflata la 322m. adancime,Jules Crateur,un miner pe care lumea avea sa-l uite ,descopera un imens depozit de iguanodoni. 31de schelete au putut fi aduse la lumina si fac astazi fala Muzeului Regal de Stiinte Naturale din Bruxelles.Cinci dintre ele au putut fi reconstituite in intregime, fiind evidente pana si ligamentelecare unesc oasele.
Descoperirea de la Bernissart depasea prin bogatie, spectaculozitate si prin rigoarea reconstituirii tot ceea ce furnizase pana atunci Europa in materie de dinozauri.Dar cea mai fantastica colectie de oseminte de reptile gigantice se va constitui, incepand din cea de-a doua jumatate a secolului al xix-lea, in America.Ea este, in cea mai mare parte, rodul pasiunii si al unei incredibile puteri de munca a doi oameni si a colaboratorilor, adesea anonimi, ai acestora. Numele lor:Othiniel Charles March (1831-1899) si Edward Dinker Cope (1840-1897).Locul principal al sapaturilor si descoperirilor:Vestul salbatic american.Epoca:inainte si mai ales dupa Razboiul de Secesiune, cea a pionerilor in cautare de noi terenuri si a luptelor cu indienii.
Rezultatele:colectii uluitoare prin bogatia si varietatea lor, care au servit ca probe esentiale in favoarea teoriilor evolutioniste si au transformat cateva dintre marile muzee americane in depozitarea ale unor piese ce starnesc nu doar interesul, ci si uimirea vizitatorilor.
Istoria realizarii lui March si Cope este una tipic americana, in care concurenta devine motorul principal al actiunilor sustinute cu mijloace financiare deosebite.
Dar ptr. a intelege intreaga ei complexitate, o scurta prezentare inceputurilor paleontologiei in Statele Unite este necesara.
Istoria cu dintii se repeta in America
Dinozaurii nord-americani si-au facut si ei aparitia in 1855,prin cativa dinti descoperiti in straturile cretatice din Montana, la confluenta din ssouri si Judith. Stidiul lor a fosf incredintat lui Joseph Leidy (1823-1891),medic, apoi profesor la Universitatea din Philadelphia. Unii dintre dinti amintesc de cei ai Megalosaurului european, altii-de cei ai Iguanodonului.Altii suntconsiderati de Leidy ca apartinand unei reptile pe care o denumesteTrachodon. Primul schelet relativ complet al unui dinozaur de mari dimensiuni a fost descoperit, dupacertari peseverente, de Wiliam Parker Foulke, in 1857. Studiat si reconstituit de catre Joseph Leidy, aceasta a primit numele de Hadrosaurus foulkii. O reconstituire care nu mai seamana cu patrupedele greoaie ale lui Richard Owen.membrele anterioare ale dinozaurilui fiind scurte, amintind ca reptila descoperita era bibeda Era o reinterpretare acestar animale, nu pre departe de cea actuala.
Joseph Leidy, care se bucura de mare faima, a continuat sa primeasca fosile aduse de diversi calatpri prin tinuturile vestice, mai ales din Nebraska, din zona asa-numitelor “pamanturi rele”(Badlands), o zona semidesertica, cu puternice fenomene de eroziune.Pe baza lor, leidy a publicat cateva lucrari in care a descris, cu claritate si detalii,faune pana atunci necunoscute,
precum enormul Titanotherium un mamifer prevazut cu corn ca al rinocerilor ,tigri cu colti de sabie,testoase uriase.
TIPURI DE DINOZAURI:
APAOSAURUS-21m,picioare masive,gat si coada de lum\ngimi apreciabile, cunoscut multa vreme sub denumirea de BRONTO-
SAURUS [reptila-tunet],acesta este unul dintre dinozaurii giganti foarte bine studiati.Sa mai amintim si de Allosaurus ,d...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2021 - Referatele.org