Referat - Efectul nociv al drogurilor

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4650
Etichete
efectul, nociv, drogurilor
Descarcari
675
Nota
10 / 10 - 1 vot


EFECTUL NOCIV AL DROGURILOR ASUPRA STARII DE SANATATE
In clasa drogurilor se înscriu foarte multe substante. Unele se gasesc in magazine(lacuri , vopsele, alcool, tutun, cafea), altele se cumpara din farmacii(somnifere, antidepresive).Unele dintre droguri sunt legale iar altele ilegale.
Produsele folosite cu scopul de a ameti sunt foarte accesibile pentru tineri , ele gasindu-se in toate gospodariile, iar legea nu le include in categoria drogurilor ilegale. aceste substante sunt: Solventii(neofalina, acetona, benzen, petrol, benzina, gaz Pt brichete, fixativul de par ). In urma inspirarii acestor substante, vaporii ajung in plamâni, apoi in sânge iar efectul este rapid si este asemanator cu betia alcoolica. Solventii actioneaza asupra sistemului nervos, asupra inimii si a plamânilor, încetinindu-le activitatea putând astfel provoca moartea chiar.
E termen lung, aceste substante se acumuleaza in organism afectând grav plamânii si ficatul.
O alta categorie de droguri este reprezentata de amfetamine, acestea fiind cele mai comune stimulente ilegale.
Acestea sunt sub forma de pulbere care se inhaleaza pe nas si dau o senzatie de forta si încredere in sine , buna dispozitie dar si o senzatie de frica , instabilitate si agitatie. In doze mari produc delir, panica si halucinatii.
Tranchilizantele si sedativele sunt medicamente ca diazepamul. Acestea provoaca dependenta psihologica.
Droguri de origine vegetala: :cocaina, care a fost testa ca si anestezic dar foarte curând s-a renuntat la ea deoarece doza pentru anestezie era foarte apropiate de doza toxica. Cocaina se prezinta ca o pudra alba cu gust amar si miros de benzina. Din cocaina se mai prepara si crackul .Efectele unei doze dureaza 20-30 de minute si se manifesta printr-o senzatie de gândire mai rapida si mai clara, si senzatie de forta deosebita .La doze mari , toxicomanii simt ace prin piele sau animale care se tarasc pe suprafata corpului lor .Efectul supradozei este fatal.
Cânepa indiana (canabisul) are proprietati halucinogene. Ea se prezinta sub trei forme: iarba (marijuana)
hasisul si uleiul de canabis . Iarba este cea mai utilizata, iar dupa consumarea drogului, persoana se simte bine, relexata, are viziuni si trairi placute sau neplacute, inspaimantatoare…Organele cele mai afectate sunt: creierul, organele genitale, sistemul ganglionar-limfatic. Utilizatorilor li se altereaza memoria si li se încetinesc reflexele, de asemenea scade rezistenta organismului la infectii.
Heroina si morfina. Heroina este un derivat al morfinei care are culoare galbuie pana la maro, gust amar si miros de otet. Cel care foloseste acest drog are tendinta de a creste mereu doza pentru a obtine efectul asteptat. Cei care consuma heroina au un aspect fizic specific :foarte slabi, palizi, cu pupile mici si fixe, par si unghii uscate si friabile. Acestia devin indiferenti fata de tot ce ii înconjoara singura preocupare fiind cum sa obtina bani pentru o noua doza.
Heroina odata ajunsa in stomac duce la o senzatie de greata, voma si constipatie .
Folosirea in comun a acelor si seringilor, ii expun in permanenta pe toxicomani la riscul de a se infecta cu HIVsau cu virusul hepetiticB.
In cazul unei supradoze, moartea survine la putin timp dupa injectare.
Morfina este folosita ca analgezic sau narcotic. Ea provaoaca o stare de euforie, duce foarte repede la dependenta.
Alte droguri de origine vegetala, dar mai putin cunoscute sunt; nucile de cola pe care popoarele africane le folosesc ca energizante, apoi, Peyot-ul ,Ololiuhqui si ciupercile halucinogene.
Steroizii anabolizanti – folositi ilegal de catre unii sportivi cu scopul cresterii masei musculare. Acestia stimuleaza si manifestarile agresive.
Droguri de origine sintetica au efect halucinogen . cel mai utilizat este L.S.D.-ul. Se gaseste impregnat pe bucatele mici de sugativa pentru a fi dizolvate pe limba. L.S.D.-ul duce la împaienjenirea ochilor, si la supraexcitare. Utilizarea masiva produce confuzie acuta si mania persecutiei.
Ecstasy este tot un drog sintetic care, spun utilizatorii, au un efect calmant si culorile si sunetele sunt percepute mai accentuat. Se prezinta sub forma de tablete de diverse culori sau o capsula viu colorata. La doze mari apare teama si confuzia.
Combaterea drogurilor constituie o preocupare importanta pentru comunitatea mondiala , creându-se astfel o serie de institutii care sa supravegheze respectarea legii cu privire le distribuirea pe piata neagra a drogurilor.
Iata cativa termeni folositi de catre traficantii sau utilizatorii de droguri, pentru a nu fi depistati:
-a trage la galere- folosita de consumatori in cautare drogurilor ce ii satisfac
-artilerie-necesarul pentru o injectie
-bastard- hasis de proasta calitate
-bautura îngerului –amestec de substante obtinute din mariju...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org