Referat - Efectul radiatiilor

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
9684
Etichete
efectul, radiatiilor
Descarcari
1637
Nota
9.67 / 10 - 3 voturi

EFECTUL RADIATIILOR
ASUPRA
ORGANISMELOR VII
„Viata pe Pamânt s-a dezvoltat în prezenta radiatiilor de fundal. Nu este nimic nou, inventat de om.”
Eric J. Hall
profesor de radiologie Universitatea Columbia
Radiatia este energia care calatoreste prin spatiu. Razele solare sunt una dintre cele mai cunoscute forme de radiatie. Ele ne furnizeaza lumina, caldura si bronz. Noi controlam efectele sale cu ochelari de soare, aer conditionat si haine.
Nu ar fi viata pe Pamânt fara razele soarelui, dar recunoastem ca prea mult soare nu este un lucru bun. De fapt poate fi periculos, deci controlam timpul cât ne expunem. Razele solare se compun din radiatii într-o gama de lungimi de unda de la razele infrarosii care au lungime de unda mare pâna la lumina ultravioleta care are lungime de unda scurta.
În spatele ultravioletelor sunt energii mari de radiatii care se folosesc în medicina si care exista în doze mici în spatiu, în aer si pe pamânt. Ne putem referi la acest tip de radiatii ca fiind radiatii ionizante. Ele pot cauza stricaciuni materialelor, în special materiei vii. La doze mari sunt într-adevar periculoase, deci este necesar controlul timpului de expunere.
Fiintele vii au evoluat într-un mediu care a avut doze semnificative de radiatii ionizante. Mai mult, multi dintre noi datoram viata si sanatatea noastra acestor radiatii produse artificial. Razele X folosite în medicina gasesc probleme ascunse. Cu totii beneficiem de o multitudine de produse si servicii care au devenit posibile datorita folosirii atente a radiatiilor.
Radiatiile de fundal sunt acele radiatii care sunt prezente în mediu în stare naturala în mod inevitabil. Oamenii care locuiesc în zone cu mult granit sau cu mult nisip sunt iradiati mai mult decât altii, pe când cei care locuiesc la altitudini înalte primesc doze mult mai mari de radiatii cosmice. Mare parte din radiatiile la care suntem expusi se datoreaza radonului, un gaz care se infiltreaza din Pamânt si este prezent în aerul pe care-l respiram.
Radiatiile provin de la atomi, elementul fundamental al materiei. Cei mai multi atomi sunt stabili; atomul de C12 ramâne C12 pentru totdeauna. Anumiti atomi se pot dezintegra într-un atom în totalitate nou. Acesti atomi se numesc „instabili” sau „radioactivi”. Un atom instabil are un exces de energie interna cu rezultatul ca nucleul se poate transforma spontan într-o forma mai
stabila. Aceasta o numim dezintegrare atomica. Fiecare element poate avea atomi cu diferite dimensiuni ale nucleului numite izotopi. Izotopii instabili (cei radioactivi) se numesc radioizotopi. Câteva elemente, de exemplu uraniul nu au izotopi stabili. Când un atom al unui radioizotop se dezintegreaza el cedeaza din excesul sau de energie ca radiatii sub forma de raze gamma sau particule subatomice. Daca se dezintegreaza cu emisie de particule alfa sau beta, se va forma un nou element. Se poate descrie emisia de radiatii gamma, beta si alfa. Tot timpul atomul este în progres facând unul sau doi pasi spre starea stabila unde nu mai sunt radiatii radioactive.
O alta sursa de radioactivitate este atunci când un radioizotop se transforma într-o alta forma sau izomer eliberând raze gamma în proces. Aceasta forma este notata cu „m” (meta) în numarul atomic; de exemplu technetiu-99m (Tc-99m) se dezintegreaza la Tc-99. Razele gamma sunt emise uneori cu radiatii alfa sau beta dupa cum nucleul se dezin-tegreaza pâna la nivele mai mici de energie.
Spre deosebire de clasicele unitati de masura pentru masa si volum, unitatea de masura a radioactivitatii este data în becquerel (Bq), o unitate de masura care ne ajuta sa comparam radioactivitatea tipica a câtorva materiale. Un Bq reprezinta numarul dezintegrarilor atomice pe secunda.
Cu ajutorul acestei unitati de masura s-au masurat radioacti-vitatile câtorva materiale naturale sau artificiale: un adult (100 Bq/kg) 7.000Bq, aerul în 100 m² de sol australian - 3.000 Bq, aerul în 100 m² de sol european - 30.000 Bq, radioizotopii pentru diagnosticare în medicina 70 mil. Bq, 1 kg uraniu 25 mil. Bq. Atomii dintr-o substanta radioactiva se dezintegraza alea-toriu dar cu o rata carac-teristica. Durata, numarul de pasi ceruti si tipul radiatiilor rezultate sunt bine cunoscute. Timpul de înjumatatire este timpul necesar pentru juma-tate din atomii substantei radioac-tive de a se dezintegra.
Timpul de înjumatatire poate varia de la o milionime de secunda pâna la milioane de ani în functie de elementul ales. Dupa o înjumatatire radioactivitatea elementului se înjumatateste, dupa doua se reduce la sfert s.a.m.d. Toti atomii de...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org