Referat - Graminee-cereale si ierburi

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
377
Etichete
gramineecereale, ierburi
Descarcari
300
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Graminee: cereale si ierburi


Una dintre cele mai mari familii din grupa monocotiledonatelor este aceea a gramineelor,din care fac parte majoritatea cerealelor si a ierburilor.Cerealele sunt graminee cultivate;ierburile sunt graminee salbatice.Aceste plante,în general mici,au tije fragile si flori minuscule.Cerealele constituie baza alimentatiei omului;ierburile sunt hrana pentru animale.

Cereale tipice:grâul
Cerealele se cultiva peste tot în lume,dar în fiecare continent exista câte un tip specific:orezul în Asia,porumbul în America, sorgul în Africa.În Europa,cel mai raspândit este grâul.Tulpina sa (paiul) are forma cilindrica,e goala pe dinauntru,cu exceptia umflaturilor,numite “noduri”.Frunzele pornesc din aceste noduri . Ele au forma lanceolata si sunt strabatute de nervuri paralele. Tulpina si frunzele contin siliciu (substanta care se întâlneste si în sticla),care le face mai dure si taioase.
Florile minuscule,lipsite de petale,contin câte trei stamine si un pistil;ele sunt grupate în spiculete,iar acestea formeaza un spic.
Spiculetele sunt acoperite cu un învelis la început verde,apoi galben (palea),gluma si glumela,care se continua prin perisori lungi,fini si rigizi,mustatile.Polenul foarte abundent , purtat de stamine,este risipit de vânt de pe o floare pe alta.Dupa ce polenul germineaza pe pistil,florile se transforma în “boabe” de grâu. Aceste boabe sunt ,de fapt,fructele grâului.

Ierburile
Gramineele necultivate , numite în mod obisnuit “ierburi”, reprezinta cea mai semnificativa parte din vegetatia preriilor, savanelor si stepelor si constituie hrana cirezilor de animale domestice (oi,vaci etc) sau salbatice (cerbi,zebre etc).
Exista ierburi de diferite dimensiuni.În regiunile temperate cresc ierburi mici,grupate în tufe (iarba-câinelui,papiusca,firuta etc).În tarile calde , unele specii , cum sunt trestia de zahar sau bambusul, ating dimensiuni gigantice.
În sfârsit , alte plante se aseamana cu gramineele dar apartin un


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org