Referat - Secara-Secale cereale L

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
317
Etichete
secarasecale, cereale
Descarcari
220
Nota
0 / 10 - 0 voturi


SECARA – Secale cereale L

1. Importanta furajera
Secara este a doua cereala panificabila dupa grâu si se cultiva în zonele mai putin favorabile pentru cultura grâului: soluri acide sau nisipoase, clima rece si umeda.
Importanta economica a secarei este data de urmatoarele însusiri:
? faina de secara folosita la prepararea pâini, asigura hrana pentru o buna parte a populatiei globului;
? în hrana animalelor secara se foloseste în amestec cu mazarichea sau mazarea de toamna, sub forma de borceaguri;
? din punct de vedere calitativ, boabele de secara contin în medie, 13% proteine, 2 % grasimi; 2,5% celuloza, 80% hidrati de carbon, substante minerale, vitaminele B1, B2, PP;
? în conditii naturale sau prin infectie artificiala apare boala numita cornul secarei (Claviceps purpurea), prin formarea de scleroti în locul boabelor. Aceasta poate produce îmbolnaviri animalelor, cunoscute sub numele de ergotisme, datorate continutului în alcaloizi toxici (ergotoxina, ergotina, cornutina). În industria farmaceutica sclerotii de cornul secarei se folosesc pentru prepararea unor medicamente împotriva hemoragiilor, afectiuni circulatori, tensiunii arteriale.

2. Însusiri morfologice si fiziologice

În comparatie cu grâul de toamna, secara, la germinare, formeaza patru radacini seminale, iar pozitia nodului de înfratire este superficiala fata de sol.
Radacinile coronare au o crestere puternica, se ramifica abundent, fiind mai dezvoltate pe solurile sarace si nisipoase.
Aparatul vegetativ este format din lastari cu 5-6 internoduri si înaltimea de 120-170 cm. La începutul cresterii vegetative, frunzele au culoarea rosie-violacee, apoi devine verde albastruie.
Inflorescenta este un spic cu câte un singur spiculet biflor la fiecare calcâi al rahisului, protejat de 2 glume, cu paleea inferioara aristata.
În comparatie cu grâul, secara înspica cu aproximativ doua saptamâni mai devreme, iar înflorirea se realizeaza la 10-12 zile dupa înspicare.
Fructul este o cariopsa golasa, de culoare v


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org