Referat - Iguanele

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
308
Etichete
iguanele
Descarcari
236
Nota
0 / 10 - 0 voturi

IGUANELE


Iguanele sunt soparle pe care zoologii le-au grupat intr-o mare si importanta familie, cea a Iguanidelor, care numara 60 de genuri si peste 700 de specii. Nu le intalnim in Europa si nici in Asia sau Africa, ele traind doar pe continentul american. Numai cateva specii au ajuns in insulele Galapagos, Fidji, Tonga si surprinzator in marea insula Madagascar, din Oceanul Indian.

Iguanele Americii

Intre iguanele americane unele au dimensiuni considerabile-1,50 m si chiar 1,80 m (iguana giganta din America Centrala), dar in general la marea majoritate a speciilor lungimea este mult mai modesta.Creasta spinoasa care le impodobeste capul, spatele si uneori si coada le confera aspectul acela de "monstri preistorici", amintind intr-un fel de micii dinozauri cu coarne din Era Secundara. Amintirea dinozaurilor este intarita si de faptul ca unele iguane americane ca Basileus plumifrons se pot deplasa intr-un mod spectaculos si foarte impresionant, ridicandu-se si alergand rapid pe picioarele posterioare.
In grupul iguanelor speciile au aspecte forte diversificate si adaptari biologice dintre cele mai variate. Unele sunt terestre, capabile sa traiasca in regiuni aride sau chiar desertice (Phrynosoma cornutum, Uma notata), pe peretii stancosi aproape verticali, ai muntilor. Altele sunt arboricole, au culori foarte vii si populeaza padurile tropicale umede. Asa sunt numeroase specii din genul Anolis, intalnite in insulele din Marea Caraibilor, in padurile luxuriante din America Centrala si de Sud, in Mexic.
Biologia acestor specii este binecunoscuta, fiindca a fost studiata foarte atent. Comportamentul lor, la fel. S-a constatat ca exista procedee variate de recdunoastere intre indivizii din aceeasi specie, de aparare sau intimidare, care se realizeaza prin miscari sacadate ale capului si partii anterioare a corpului. Aceste miscari sunt caracteristice pentru fiecare specie. Iguanele isi desfac ritmic pliurile cutanate de sub gat, asa numitele fanoane gulare,


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org