Referat - Insamantare artificiala sau monta la vitele

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
388
Etichete
insamantare, artificiala, sau, monta, vitele
Descarcari
254
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Însamântare artificiala sau monta la vitele?


Este o întrebare care si-o pun tot mai multi crescatori de vaci din lume si chiar de la noi din tara.
În lume, aproximativ 70% din efectivul de vitele din rasele de lapte si rasele mixte au fost si sunt montate cu tauri existenti în ferme.
La noi în tara, însamântarea artificiala se practica, la ora actuala, la cca 40% din efectivul de vaci, vitelele fiind în majoritatea lor montate cu diversi tauri.
Exista si o mentalitate în acest sens la noi. Majoritatea crescatorilor afirma ca prima data este mai bine ca viteaua sa fie montanta cu taurul si numai dupa prima fatare sa se însamânteze artficial. Mai mult, majoritatea celor care au în curte o vitea si care nu pot fi numiti crescatori, o dau la monta cu taurul, la primul ciclu de calduri sau cel mult la al doilea ciclu. Procedeaza astfel, motivând ca daca viteaua “umbla” de mai multe ori, fara a fi data la taur, ea “se strica” si nu mai ramâne gestanta. Complet gresit. De obicei, maturitatea sexuala la vitelele crescute în conditii necorespunzatoare apare mult mai târziu, undeva la 13 - 14 luni, vârsta la care se manifesta dorinta de împreunare (caldurile). Greutatea corporala a acestor vitele nu depaseste 280 - 300 kg, greutate necorespunzatoare pentru monta.
Dar ca sa nu “se strice” viteaua, “crescatorii” nostri o dau la monta cu taurul si peste 9 luni obtin o vaca care nu are mai mult de 350 - 380 kg si produce cam 10 litri lapte pe zi în vârf de lactatie.
Asemenea vaci, daca scapa cumva sanatoase de la fatare, se pot întâlni frecvent la noi în cirezile care pasuneaza pe izlazurile comunale.
În general, fermierii cu vechi traditii în cresterea vacilor de lapte practica monta la vitele din anumite considerente, si anume:
• Monteaza cu taurul numai vitelele care sunt de vânzare pentru altii (tarile din Est, America de Sud, America Centrala etc.), iar vitelele care sunt alese pentru înlocuirea vacilor reforma le însamânteaza artificial, de regula, cu cei mai buni taur


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org