Referat - Malaria

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
311
Etichete
malaria
Descarcari
220
Nota
0 / 10 - 0 voturi

MALARIA




Una dintre cele mai grave boli infectionase din lume , malaria , face pana la 500 de victime in fiecare an . Provoacata de un organism parazit minuscule din genul PLASMODIUM , malaria a ajuns la proportii de epidemie in majoritatea regiunilor tropicale .
Patru specii de paraziti unicelulari provoaca malaria – Plasmodium falciparum , Plasmodium vivax , Plasmodium ovale , Plasmodium malariae . Fiecare dintre acestia este mentinut intr-un ciclu care implica oameni si tantari.
Cand un tantar neinfectat musca o persoana infectata , tantarul primeste parazitii Plasmodium din sangele gazdei . Acesti paraziti se reproduc sexual in intestinele tantarului si migreaza in glandele salivare ale insectei . Cand tantarul musca o persoana neinfectata , el injecteaza o cantitate mica de saliva in rana pentru a impiedica coagilarea sangelui in timp ce se hraneste .In acest fel ,tantarul transfera parazitii in sangele noii gazde .
Parazitii Plasmodium se deplaseaza spre ficatul gazdei lor umane si se inmultesc prin diviziune celulara simpla . Dupa aproximativ 5 zile , in jur de 40000 de paraziti noi patrund in fluxul sanguine si invadeaza hematiile din sangele gazdei . In interiorul hematiilor , parazitii cresc si se inmultesc . Hematiile sunt distruse , eliberand parazitii care ataca alte globule rosii ale sangelui . In acest stadiu , parazitul secreta toxine in sange , provocand acea febra periodica bolii . Daca un alt tantar musca o persoana infecta , acesta va ingera mici paraziti Plasmodium in sangele sau si ciclul vietii incepe din nou.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimate recent ca intre 300 si 500 de milioane de personae sunt afectate de malaria in fiecare an. Doua milioane de cazuri sunt mortale. Majoritatea cazurilor de deces apar in randul copiilor mici din Africa subsahariana , si multi mor la mai putin de 72 de ore dupa dezvoltarea simptomelor. Femeil


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org