Referat - O alimentatie echilibrata

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
317
Etichete
alimentatie, echilibrata
Descarcari
199
Nota
0 / 10 - 0 voturi

O alimentatie echilibrata

Vechea zicala conform careia: “Suntem ceea ce mancam” este in mare parte adevarata. Corpul omenesc este alcatuit din celule aranjate ca si caramizile intr-o construstie. Celulele au nevoie de substante nutritive pentru a creste si a se inmulti, iar aceste substante sunt preluate din mancare.
Alimentele pe care le consumam contin diverse substante nutritive, fiecare indeplinind anumita functie in organism. Unele construiesc si repara tesuturi – care sunt componentele organismelor noastre, cum ar fi oasele, muschii, piele, parul, dintii si unghiile. Altele furnizeaza energie sau elimina toxinele care, daca nu ar fi eliminate, ar fi un pericol pentru organism. Deci e important sa consumam o varietate de alimente care impreuna sa contina cantitatea potrivita din fiecare substanta nutritiva. Daca un aliment este consumat in exces, iar altul nu este consumat indeajuns, unele functii ale corpului vor fi afectate, reflectandu-se in starea generala a sanatatii.

Alimentatia si individul
Problema in stabilirea alimentatiei echilibrate, este ca, desi se poate fixa un model de baza , acesta trebuie intotdeauna sa fie adaptata nevoilor fiecarui individ in parte. Varsta, modul de viata, chiar si clima, pot influenta echilibrul de substante nutritive necesare fiecarei persoane in orice moment. Foarte important, insa, este sa consumam intotdeauna alimente bune, bogate in substante nutritive, pentru a ramane sanatosi, mai ales in timpul adolescentei, cand organismul este in curs de crestere si dezvoltare.

Proteinele
Principalele substante nutritive ce se afla in alimentele pe care le consumam snt proteinele, carbohidantii, grasimile, vitaminele, mineralele, apa si fibrele.
Organismul unei persoane sanatoase, care nu este supraponderala , contine 17% proteine. Doar apa este cea care ocupa un procent mai ridicat in organism. Proteinele sunt raspandite in muschi, oase si cartilagii, piele, lichide ale corpului si in toate organele interne, cum ar fi ini


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org