Referat - Date generale despre alimentatie

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
325
Etichete
date, generale, despre, alimentatie
Descarcari
202
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Date generale despre alimentatie

Alimentatia a jucat totdeauna un rol de prim ordin in viata omului (atat ca individ, cat si fiinta sociala). Calitatile si defectele acesteia influenteaza in mod hotarator starea de sanatate. Stiinta moderna a nutritiei nu face decat sa aprofundeze numeroasele fatete ale legaturii fundamentale dintre om si aliment. Metabolismul general al organismului –deci totalitatea reactiilor biochimice- isi are ca drept punct de plecare alimentele ingerate.
In compozitia alimentelor intra urmatoarele grupe de substante: proteinele , lipidele (grasimile), glucidele (hidratatii de carbon sau zaharurile), sarurile minerale, vitaminele si apa.Energia necesara functionarii organismului este furnizata doar de primele trei grupe; acesteaconstituie deci factorii nutritivi energogeni. In plus, aceste substante au si rol plastic, de refacere a tesuturilor uzate. In ceea ce priveste mineralele si vitaminele, ele indeplinesc mai ales functia de catalizatori ai proceselor biochimice, iar apa, dupa cum se stie, este mediul indispensabil de desfasurare a vietii celulare.


Proteinele

Proteinele sunt substante de o mare complexitate. Ele sunt suportul material al vietii; sunt cele mai raspandite substante organice in materia vie. In compozitia lor intra elementele: C, H, O, N, S, adesea P si uneori metal (Fe, Cu, Mg, Co).
In tubul digestiv proteinele sunt transformate, sub influenta diferitilor fermenti, in elementele din care sunt formate si care se numesc aminoacizi. De fapt ele sunt absorbite in intestin sub forma acestor aminoacizi, care contribuie direct la crestere si reparare. Aminoacizii sunt unitatile constructive de la baza unor molecule mai simple. In structura corpului uman se gasesc 30 de astfel de aminoacizi, din care 8 sunt considerati esentiali, pentru ca nu pot fi sintetizati si trebuie sa fie obtinuti obligatoriu din alimente. Valoarea biologica a proteinelor alimentare este dictata de continutul lor de aminoacizi esentiali. Surplusul de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org