Referat - Curiozitati despre Irlanda

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
7467
Etichete
curiozitati, despre, irlanda
Descarcari
929
Nota
9 / 10 - 1 vot

Irlanda
Republica Irlanda (Poblacht na hÉireann în irlandeza, Irish Republic în engleza) este o tara în Europa de Vest care ocupa aproximativ 80% din insula Irlanda, cealalta parte fiind ocupata de Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Irlanda este cel mai vestic membru al Uniunii Europene, are o economie dezvoltata si o populatie de putin mai mult de 4 milioane. În constiutia republicii, numele tarii este doar Irlanda (Éire în irlandeza) desi numele Republica Irlandeza este folosit pentru nu a se confunda cu Irlanda de Nord si cu întreaga insula Irlanda. Capitala Irlandei este la Dublin.
ORGANIZARE Republica Irlandeza este împartita în 26 de comitate (county în engleza). Fiecare comitat are un consiliu judetean. În afara de cele 26 de comitate, patru orase principale sunt administrate individual si au consiliul lor: Dublin, Cork, Limerick si Waterford. În plus, comitatul Dublin este împartit în trei consilii diferite (Dun Laoghaire-Rathdown, Fingal si South Dublin), în afara de administratia orasului Dublin.
RELIEF Insula Irlanda are o suprafata de 84.421 km², din care 70.273 km² apartin Republicii Irlandeze. Irlanda este complet înconjurata de Oceanul Atlantic, desi portiunea de apa între Irlanda si Marea Britanie este cunoscuta ca Marea Irlandeza. Coasta de vest a Irlandei este compusa din dealuri si muntii cu înaltime mica, cel mai înalt punct fiind Carrauntoohil la 1041 m. În centru tarii exista în majoritate teren plat, favorabil pentru agricultura si traversat de râuri ca si Shannon si de lacuri. Centrul tarii contine si zacaminte majore de turba, turba fiind printre cele mai importante resurse naturale a Irlandei.
Clima Irlandei este influentata de Curentul Atlanticului de Nord si este destul de blânda. Verile nu sunt foarte calde, iar iernile sunt geroase foarte rar. Precipitatia este foarte frecventa, mai ales în forma ploii. În parti a tarii, pâna la 275 de zile pe an sunt ploioase. Orasele principale sunt capitala Dublin pe coasta de est, Cork în sud, Galway si Limerick pe coast de vest si Waterford pe coasta de sud-est.
ECONOMIE
Republica Irlandeza are o economie mica, moderna si dependenta pe comert extern. Cu un PIB de aproximativ $40,000 pe cap de locuitor, Irlanda este a treia cea mai bogata tara din Europa si a patra cea mai bogata din lume. Economia este caracterizata de o forta de munca foarte educata si de o rata foarte înalta de investitie straina.
Cresterea economica a ajuns la o medie de 10% pe an între 1995 si 2000, din cauza procesului Tigrului Celtic. Între 2002 si 2004, cresterea medie pe an a fost în jur de 4-6%. Agricultura, care era pentru mult timp cel mai important sector economic, este acum eclipsat de industrie, care face 46% din PIB, Irlanda fiind la ora actuala printre cele mai industrializate economii din lume. 80% din exporturi sunt compuse de bunuri industriale desi acest sector angajeaza doar 28% din forta de munca. Desi exporturile ramân cea mai mare sursa a cresterii dinamice a economiei, Irlanda beneficiaza de o crestere în consum si de o renastere a sectoarelor de constructie si investitie în afaceri. În ultimul deceniu, guvernul irlandez a implementat o serie de proiecte nationale economice cu telul de a reduce inflatia si ratele de taxatie. Alte teluri includ: reducerea cheltuielilor guvernamentale ca procentaj a PIB-ului, îmbunatatirea pregatirilor a fortei de munca si promovarea investitiei straine, care deja este la printre cele mai mari niveluri din lume. Irlanda a adoptat moneda euro cu înca alte 11 tari din Uniunea Europeana în 2002.
Majoritatea irlandezilor sunt de etnicitate celtica, desi este o minoritate importanta engleza. Limbile oficiale sunt irlandeza, o limba celtica, si engleza, care este a doua limba oficiala. Limba irlandeza este obligatorie în sistemul de învatamânt si este prima limba oficiala, desi limba engleza este cea vorbita de majoritatea populatiei ca limba materna. Semnele publice sunt în general bilingvale. Comunitatiile care vorbesc irlandeza ca prima limba traiesc în principal în zonele de Gaeltacht în vestul Irlandei, desi acestea formeaza un procentaj mic a populatiei totale a tarii.
92% din populatia republicii sunt romano-catolici, desi în ultimul timp a fost un declin masiv de credinta si involvare religioasa a catolicilor irlandezi. În 2001, doar 48% din cei care se declara catolici merg de regula la servicii regilioase. A doua religie este cea anglicana, cunoscuta oficial ca Biserica Irlandeza (Church of Ireland în limba engleza). Exista si o minoritatea care crede în judaism si un numar mic dar crescator de musulmani.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org