Referat - Despre droguri

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
23939
Etichete
despre, droguri
Descarcari
1869
Nota
8.71 / 10 - 7 voturi

DESPRE DROGURI
Drogul este substanta care, fiind absorbita de un organism viu, îi modifica una sau mai multe functii (OMS); în sens farmacologic, drogul este o substanta utilizata sau nu în medicina, a carei folosire abuziva poate crea dependenta fizica si psihica sau tulburari grave ale activitatii mintale, ale perceptiei si ale comportamementului. În sensul dat de catre conventiile internationale, prin drog întelegem substantele supuse controlului prin Conventia Unica asupra stupefiantelor din 1961 si substantele psihotrope al caror control este prevazut de Conventia din 1971. Conventiile si protocoalele aplicabile drogurile au dat substantelor psihotrope un sens particular, diferentiindu-le de stupefiante. Cunoasterea principalelor droguri utilizate, modul lor de administrare precum si efectele acestora au o importanta deosebita în prevenirea abuzului.
Abuzul de DROGURI
Abuzul de droguri inseamna orice utilizare excesiva, continua ori sporadica, incompatibila sau în relatie cu practica medicala, a unui drog. Consumul poate fi exceptional, în scopul de a încerca odata sau de mai multe ori un drog, fara a continua însa; ocazional, sub forma intermitenta, fara a ajunge la dependenta; episodic, într-o circumstanta determinata; sistematic, caracterizându-se prin dependenta.
Dependenta
Dependenta se defineste ca fiind starea fizica sau psihica ce rezulta din interactiunea unui organism cu o substanta, caracterizata prin modificari de comportament si alte reactii, însotite întotdeauna de nevoia de a lua substanta în mod continuu sau periodic, pentru a-i resimti efectele psihice si pentru a evita suferintele.
Motive care duc la consumul de droguri
Curiozitatea
Nu înseamna ca devii dependent doar pentru ca ai încercat, dar nu continua – utilizarea sistematica duce la dependenta, iar în cazul drogurilor puternice, prima doza poate fi fatala (heroina, cocaina, LSD, Extasy, amfetamine, fenciclidina)
Teribilismul
Consumul de droguri poate fi vazut ca excitant si provocatori. Unii sunt tentati sa înfrunte riscurile implicate, departe de a fi împiedicati de vorbe precum “pericol”. Poti sa iesi în evidenta si în mod pozitiv, fara sa consumi droguri! Cauta alternative!
Presiunea grupului
Este important sa stii sa spui "NU" asta dovedeste ca ai o personalitate puternica. Încearca sa fii tu însuti, chiar daca cei din jurul tau au alta opinie
Probleme (în familie, scoala, prieteni)
Unii tineri pot folosi droguri pentru a acoperi problemele existente (divortul parintilor, abuz sau neglijenta din partea parintilor sau a scolii). Trebuie înteles sa folosirea drogurilor rezolva doar aparent si temporar problema, ea continuând sa existe si sa se agraveze.
Neintegrarea în colectivitate si societate
Consumul de droguri poate fi un raspuns la singuratate, la probleme privind integrarea în colectivitate sau dispretul fata de sine. Este important sa va ajutati unii pe altii, sa treceti peste probleme fara sa recurgeti la droguri.
SEMNELE SI SIMPTOMELE CONSUMULUI DE DROGURI
Este important sa retineti ca daca un copil prezinta simptomele de mai jos, nu înseamna obligatoriu ca este un consumator de droguri. Prezenta unor simptome din cele enumerate mai jos poate fi determinata si de starea de stres a adolescentilor. Alte simptome pot fi semne ale unei depresii nediagnosticate sau a altor probleme de sanatate. Oricum aceste simptome merita atentie mai ales daca persista sau se repeta periodic. O consultatie la un psiholog, poate fi de mare folos pentru a-l ajuta pe tânar sa depaseasca o situatie de criza si sa fie ajutat pentru a-si dezvolta cai eficiente de rezolvare a problemelor din viata sa.
Cheia este schimbarea; este important sa urmariti orice schimbare semnificativa a semnelor fizice, de personalitate, de atitudine sau de comportament.
Semne fizice :
- pierderea /cresterea poftei de mîncare, o inexplicabila scaderea sau cresterea în greutate, orice schimbare a obiceiurile alimentare.
- schimbarea ritmului mersului, o încetinire sau o întepenire a mersului, o slaba coordonare a miscarilor
- insomnie, trezirea la ore neobisnuite, o lene neobisnuita
- ochii rosii si înlacrimati, pupile mai mari sau mai mici decat de obicei, blank stare
- palme umede si reci, maini tremuratoare
- fata rosie sau palida
- miros de substante la expiratie, din corp sau de pe haine
- foarte activ, excesiv de vorbaret
- secretii nazale ca la raceala, extremitati reci
- urme de întepaturi pe antebrate sau picioare
- mereu mucos, greturi si vome frecvente, sau transpiratii excesive
- tremuraturi ale mîinilor, picioarelor sau capului
- puls neregulat
Semne comportamentale:


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org