Referat - Pestii sanitari

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 3 ani
Afisari
273
Etichete
pestii, sanitari
Descarcari
148
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Pestii sanitari

Unui cercetator americana, Konrad Limbo, îi datoram descoperirea pe tarmurile Californiei de Sud în primavara anului 1949, a unei „institutii” submarine de un extraordinar interes stiintific. Este vorba de serviciul de asistenta sanitara pe care unele fiinte marine le acorda semenilor lor ori de câte ori acestia sunt atacati de paraziti si bacterii.
Pâna în prezent stiinta cunoaste peste 25 de specii de pesti-sanitari, 6 specii de creveti si un crab, toti specializati pentru acest gen de activitate.
Pestii-sanitari seamana unii cu altii: au botisoarele alungite ca niste pensete si corpul decorat în culori foarte vii, pentru a putea fii detectati de la distanta. Ei îsi ofera serviciile printr-un ritual de miscari, cunoscut de toti pesti în suferinta. La rândul lor, si pacientii îsi semnaleaza miscarile: pestele Naso tapeinosoma pigmenteaza în albastru locul unde se afla un parazit pentru a atrage atentia curatatorului. Nu-i de mirare deci ca au devenit niste „persoane inviolabile”. Nici un animal de prada din mari si oceane nu-i ataca. Ceva mai mult. Unii uriasi ai recifelor, renumiti pentru voracitate si lacomia lor, cum ar fii bibanii-uriasi, îsi deschid docile gura, iar pestisorii-sanitari, patrunzând în aceasta „pestera” ucigatoare, ciugulesc, fara frica de a fi înghititi crustaceii paraziti de pe peretii ei. Chiar si aricii de mare, atât de precauti si urâciosi, îsi desfac tepii, lasând maruntii pesti Siphonia versicolar sa le curete crusta de oaspetii nedoriti si de resturi detritice. Micutul peste argintiu numit de pescari seniorita este vestit prin neobosita sa „asistenta medicala”.
Pestii-sanitari, desi singuratici, nu-si desfasoara activitatea la întâmplare, ci doar în anumite locuri, cu vizibilitate buna în toate directiile, cum ar fi o iesitura de stânca, lânga vasele scufundate, la „liziera” padurilor subacvatice de alge.
Multe locuri cautate de pescari îsi datoreaza faima si prezenta „agentilor sanitari”, care atrag bancuri uriase


 • Referate asemanatoare

  • Pestii

   Tema: Obiectul: Zoologia Profesor: Marchitan V. Elev: Docipalov Mihai Pestii reprezinta clasa (conf ...VEZI REFERAT

  • Pestii

   Pestii Pestii reprezinta clasa (conform ultimelor clasificari-supraclasa)cea mai numeroasa de animal ...VEZI REFERAT

  • Pestii

   Referat Pestii Ordinul Acipenserides Cuprinde urmatorii reprezentanti : Morunul, Cega, Nisetrul, Pa ...VEZI REFERAT

  • Pestii Sanitari

   Pestii sanitari Unui cercetator americana, Konrad Limbo, îi datoram descoperirea pe tarmurile Califo ...VEZI REFERAT

  • Pestii

   CAPITOLUL I Pestii sunt animale vertebrate, care traiesc si respira sub apa, cu ajutor ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2022 - Referatele.org