Referat - SANGELE

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2555
Etichete
sangele
Descarcari
888
Nota
9 / 10 - 1 vot

SANGELE
In corp circula diferite lichide care alcatuiesc mediul intern.Acestea sunt sangele , limpfa si lichidul interstitial.
Sangele este un lichid de culoarae rosie (de diferite nuante) , cu gustul usor sarat.El este alcatuit din plasma si globule albe si rosii .
La un om adult sanatos plasma ocupa 55% din volumul sangelui restul fiind globule si plachete.
Plasma contine 90% apa , 9% substante organice si 1% substante anorganice. Plasma are o culoare galbena datorata proteinelor dar dupa o masa consistenta in grasimi aceasta capata temporar culoare alba (ca laptele).
Plasma conduce un numar mare de proteine , inclusiv albumina si limpfocite .albumina este importanta pentru reglarea continutului de apa a sangelui si tesuturilor . Limpfocitele produc mii de anticorpi . Anticorpii neutralizeaza sau ajuta la desinfectarea organismului . Fiecare anticorp este proiectat sa distruga un anumit agent patogen ex : virusul rubeolei este oprit de anticorpi specifici rubeolei si o data ce corpul are acesti anticorpi virusul este impiedicat sa actioneze si a doua oara .
Eritrocitele sau globulele rosii ocupa aproximativ 45 % din volumul sangelui .Au forma de disc biconcav cu diametrul de 0.007 mm, nu au nucleu si nu se divid . Ele sunt produse continuu de maduva rosie a oaselor spongioase .hematiile au viata scurta , cam 100 zile, dupa care sunt distruse in ficat si splina.
Forma lor biconcava este datorata adaptarii la transportul de gaze (este marita suprafata de schimb a gazelor) de altfel prima lor functie ste de a transporta sangele de la plamani la tesuturi . Hematia are o substanta numita hemoglobina , datoria careia se pot transporta gazele. Un milimetru cub de sange contine in mod obijnuit , la o femeie 4.5 milioane de hematii si la un barbat 5 milioane .
Leucositele sau celulele albe desi ocupa numai 1 % din volumul sangelui au o mare importanta . Ele au un rol vital in sistemul imunitar . Leucocitele se pot deplasa cu rolul pseudopodelor si trec prin peretii vaselor – fenomen numit diapeza – pentru a ajunge la microb . Cu ajutorul pseudopodelor ele captureaza microbu si il digera - proces numit fagocitare . Celulele albe produc si anticorpi care sunt eliberati in sange .Leucocitele se gasesc in numar de 7500/mm cub de sange. Ele sunt incolore , cu un diametru de 0.008-0.02 mm , nucleul lor este usor observat si are diferite forme .
Sangele are rolul de a transporta oxignul din aer de la plamani la tesuturi si dioxidul de carbon de la tesuturi la plamani unde este eliminat inapoi in aer . Daca transportul de oxigen inceteaza omul moare in cateva minute .
Mancarea care a fost transformata de catre sistemul digestiv in particule mai mici , este si ea transportata de catre sange la tesuturi . Nutrimentele ofera organismului materile si energia necesara pentru indeplinirea metabolismului . Substantele nefolositoare rezultate in urma indeplinirii functiilor cum ar fi ureea si acidul uric sunt transportate prin sange la rinichi (sistemul excretor) .
In afara de gaze si nutrimente prin sange se mai transporta si hormoni care regleaza functionarea unor glande .
~Un adult are aproximativ 5 – 6 litri de sange care reprezinta aproximativ 7 – 8 % din greutatea corpului
~Volumul sanglui nu este constant , acesta depinde de starea in care te afli , de exemplu daca alergi la un maraton volumul sangelui se modifica sau in timpul unei sarcini cand mama trebuie sa dea oxigen si fatului .
~Sangele ajuta la mentinerea temperaturii corpului la aproximativ 37 de grade celsius
~Organismele unicelulare si cele marine cum ar fi spongierii nu au nevoie de sange , ci sunt capabile sa-si absoarba singure nutrimentele si sa schimbe gaze cu mediul .
...


 • Referate asemanatoare

  • Sangele

    Sângele este un lichid vital existent în corpul oamenilor precum si în cel al animalelor, care hra ...VEZI REFERAT

  • SANGELE

   SANGELE Sangele este indispensabil functionarii organelor si supravietuirii.Este mentinut in perman ...VEZI REFERAT

  • Sangele

   SANGELE Sangele este indispensabil functionarii organelor si supravietuirii.Este mentinut in ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org