Referat - Saprolegnia

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
314
Etichete
saprolegnia
Descarcari
308
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SAPROLEGNIA


Ce este Saprolegnia?
Saprolegina este des intalnita in ecositemele cu apa dulce si este principalul mucegai de apa responsabil pentru infestarea oualelor de pesti. Aproape fiecare peste de apa dulce este expus macar odata in viata la una dintre speciile de fungi, mai ales la inceputul vietii. Infectia unui peste cu saproleginia este denumita Saprolegnianina.
La pesti saprolegnia infecteaza tesutul epidermal, in general incepand cu capul sau aripioarele, si se intinde pe intreaga suprafata a corpului. Arata ca niste pete gri cu miceliu filamentos.
Saprolegnia afecteaza de asemenea oua muribunde prin adeziune si penetrarea membranei oului, si se poate raspandi de la oua moarte la oua vii.

Conform taxonomiei, Saprolegnia este clasificata astfel:

Regnul: Protoctista
Diviziunea: Oomycota
Filumul: Heterokonta
Clasa: Oomycota
Ordinul: Saprolegniales
Familia: Saprolegniaceae
Genul: Saprolegnia
Specia: declina Humphrey-parasitica Coker

Saprolegnia are un ciclu de viata complex, ce cuprinde atat inmultire sexuata cat si asexuata. Inmultirea sexuata implica producerea de antreroizi si oosfere, ce se unesc pentru procesul de ferilizare.
Sporii asexuati ai saprolegnia produc zoosproi primari care sunt activi pentru doar cateva minute inainte ca ei sa se inchisteze, sa germineze si sa dea drumul unui al doilea zoospor. Cel de-al doilea zoospor are o durata de viata mai lunga ca primul si este considerat principala faza in care Saprolegnia se disperseaza. Ciclul repetat de inchistare si release numit polyplanetism permite zoosporilor secundari sa faca cateva incercari sa isi gaseasca un substrat potrivit. Zoospori secundari sunt considerati sporii infevtiosi ai Saprolegniei.






Ciclul de viata a Saprolegniei este prezentat in diagrama de mai jos:



Urmand inchistarii, zoospori secundari dau drumul unor fire pentru a se agata.

Diferite specii de Saprolegnia sunt capabile sa germineze in conditii si nivele de nutritie diferite. Unele Saprolegina izolate sunt


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org