Referat - Sistemul digestiv la animale

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
357
Etichete
sistemul, digestiv, animale
Descarcari
212
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Sistemul digestiv la animale



Încrengatura protozoare(Protozoa)
Încrengatura protozoare cuprinde organisme unicelulare, eucariote, cu capaci-tatea de a îndeplini toate functiile vitale ale unei fiintei complexe, aceasta proprietate reali-zându-se prin diferentierile citoplasmice numite organite. Nutritia este autotrofa, heterotrofa (osmotrofa sau fagotrofa).
Clasa flagelate (Flagellata)
Protozoare prevazute cu unul sau mai multi flageli; nutritie autotrofa si hetero-trofa.
Clasa rizopode (Rhizopoda)
Protozoarea cu corpul lipsit de polaritate, în general cu citoplasma separata în ecto- si endoplasma, la exterior cu o membrana plasmatica semipermeabila. Au proprietatea de a emite pseudopode cu rol în locomotie si prinderea hranei. Nutritia este fagotrofa.
Amoeba proteus
În endoplasma prezinta vacuole digestive si o vacuola pulsatila.
Procesul de fagocitoza consta în înglobarea particulelor alimentare cu ajutorul pseudopodelor. În jurul hranei se formeaza o vacuola digestiva, în care patrund din citoplas-ma fermenti cu rol în digestie. În timpul digestiei vacuola circula prin celula, fiind purtata de curentii citoplasmatici. Produsele nedigerate sunt eliminate printr-un punct oarecare de pe suprafata corpului, numit anus celular sau citoproct.
Clasa sporozoare (Sporozoa)
Protozoare exclusiv parazite, cavitare, tisulare sau intracelulare. Unele sporo-zoare produc boli grave la om si la animale.
Clasa ciliate (Ciliata)
Protozoare ce poseda un aparat nuclear format din doi nuclei (cu câteva ex-ceptii), din care unul mare, somatic-trofic, macronucleu, si unul mic germinativ, micronu-cleu. Sunt parazite sau simbionte.
Paramecium caudatum
Ventral si pe marginea stânga se gaseste o adâncitura – peristom – tapetata cu cili. În adâncul peristomului se afla gura celulara – citostom , continuata cu un canal – cito-faringe. Prin miscarile ciliaturii, particulele alimentare sunt îndreptate în peristom, apoi în citostom, în citofaringe, unde o membrana ondulat


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org