Referat - Ursul

Categorie
Referate Biologie
Data adaugarii
acum 7 ani
Afisari
3748
Etichete
ursul
Descarcari
402
Nota
9 / 10 - 1 vot


Ursul este un mamifer, care se poate gasi în paduri, munti sau la gradinile zoologice. Ursii iubesc aceleasi lucruri ca si oamenii: aerul curat, mâncarea buna si linistea. Pentru a gasi toate acestea, sunt în stare sa se înfrunte cu cei mai fiorosi rivali.
Ursii sunt de mai multe feluri:
-Ursul brun (Ursul cafeniu) traieste în Europa în Muntii Vosgi, dar si în alti munti. El este cel mai puternic urs din Europa. Se poate catara în copaci si poate alerga în salturi mari. Ursul brun este inteligent, siret si prudent. Când este ranit sau este surprinsa ursoaica cu puiul ei, ataca si omul. Altfel, în general fuge de om. Traieste în regiunea de padure. Iarna se retrage în bârlog, într-o semihibernare (amortire) si nu se hraneste. Hrana lui este foarte variata, acesta fiind omnivor.
Când ies prima oara la plimbare, puii nu au chef decât de joaca. Pe o zi torida, ce poate fi mai placut ca o baie într-un loc racoros ? În zonele unde somonii urca pentru a-si depune icrele, ursii stau la pânda si se transforma în pescari îndemânatici.
Ursii cafenii sunt mari si puternici. Acesti ursi uriasi au o mare slabiciune: la fel ca si copiii, iubesc dulciurile. Se dau în vânt dupa zmeura si afine dulci, macese, mere padurete si alte fructe, dar cel mai mult le place mierea. Când descopera un cuib de albine de padure, nu se lasa pâna nu linge toata mierea pâna la ultima picatura. Dar ursii nu se dau în laturi nici de la muguri, fur-nici, larve, oua, pasari… Daca le e foarte foame, ataca elani, cerbi si caprioarele. Un urs matur reuseste în cursul unei singure zile sa înghita 70-80 de pesti. Cu silueta însa nu are probleme.
Toamna, ursii manânca mai mult decât de obicei, pentru a aduna rezerve de grasime care îi vor permite sa hiberneze. Nu le prea place sa se trezeasca cu burta goala când afara este frig. Ursii au nevoie de un iatac confortabil.
Ei îsi cauta o pestera sau o groapa la radacinile copacilor, îngrijindu-se ca orificiul de iesire sa fie îngust si bine ascuns.
Puii nu parasesc vizuina pâna în aprilie, hranindu-se cu laptele mamei. Ursuletii ramân în grija mamei pâna la 3 ani.
Este singurul urs care traieste si la noi în tara în Muntii Carpati.
-Baribalul (Ursul negru) traieste în America de Nord în Muntii Stâncosi. El este de marime mijlocie, este sprinten, poate sa înoate cu usurinta si se catara în copaci. Atinge o lungime de 1,50 metri. Este un animal omnivor, se hraneste cu fructe, seminte, miere de albine, insecte si melci. Mierea o culege din fagurii salbatici. Nu ataca omul.
-Ursul alb (Ursul polar) traieste în nordul extrem al Asiei, în Peninsula Taimir. El este cel mai mare reprezentant al carnivorelor, atinge o tona în greutate si 2,60 de metri în lungime. Traieste în preajma Polului Nord, în regiunile gheturile si a zapezilor vesnice. Se hraneste cu pesti si foci. El hiberneaza si ataca întotdeauna omul. Din blana ursului se confectioneaza îmbracaminte.
Ursul polar este stapânul necontestat al pustiurilor înghetate. El nu are dusmani naturali. Când e satul, doarme sau se distreaza. Este un rege caruia îi place… sa se joace. Blana lui alba trebuie curatata si cel mai bine se curata printr-o tavaleala în zapada. Este mai bine sa nu ai de-a face cu o namila care se ridica pe labele din spate.
Ursii polari sunt niste singuratici. Vâneaza, înoata si se plimba singuri, dar nu evita întâlnirile cu alti “confrati”. Se bucura ca niste copii când întâlnesc vreun “coleg de gheturi”. Nu e de mirare, de vreme ce “marsaluiesc” sute de kilometri având ca tovarasi de drum gerul si zapada. În schimb, cu doamna ursoaica se vad doar o data pe an. O “curteaza” cu mârâituri dulci si tot felul de fite, iar când îsi dau seama ca vor fi tatici, îsi iau picioarele la spinare. Familia nu-i intereseaza din principiu.
Le e suficient daca o data pe an seduc o “naiva” cu blana alba. Important este sa te distrezi! Ursoaica trebuie sa-si creasca puii de una singura. De altfel, ea este o mama aproape perfecta.
Ursii polari au mirosul, auzul si vazul foarte ascutite. Ochii lor sunt acoperiti cu o membrana speciala, care îi apara de razele soarelui reflectate de zapada. Un strat gros de grasime îi protejeaza de ger. Apa rece ca gheata în care ursii înoata ca niste adevarati campioni, nu ajunge niciodata pâna la pielea lor protejata de un puf gros si de o blana deasa, impermeabila. Hrana preferata a ursilor sunt focile pe care le adulmeca deseori si de la un kilometru distanta. Sunt pescari abili si nu refuza niciodata un peste dolofan.
-Ursul Koala (Ursul cu punga) traieste în Muntii Alpii Australieni. El atinge o lungime de 60 de centimetri. Având unghiile foarte dezvoltate este un bun catarator, de aceea sta în copaci. Nu are nimic comun cu caracterele celorlalti ursi, în afara de înfatisarea sa. Koala este denumit si ursul cu punga, datorita pungii care s...


  • Referate asemanatoare

    • URSUL

      URSUL De obicei când vine vorba despre urs, gândul te poarta spre o prima imagine formata în anii co ...VEZI REFERAT

    • Ursul

      URSUL De obicei când vine vorba despre urs, gândul te poarta spre o prima imagine formata în anii ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2020 - Referatele.org