Referat - Acizi si baze

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
614
Etichete
acizi, baze
Descarcari
345
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Acizi si baze
Pentru a putea sa intelegem natura in toata complexitatea ei, se impune studiul acesteia din perspectiva mai multor stiinte: chimie, fizica, biologie, geologie etc. In ansamblul acestora, chimia prezinta prezinta particularitatea de a studia nu doar compusii naturali si transformarile lor, ci si numarul tot mai mare de compusi care nu exista in natura.
Chimia este o stiinta experimentala, care se dezvolta pe baza metodei stiintifice.
Chimistul isi propune sa inteleaga natura, sa o protejeze si sa obtina compusi utili valorificand materii prime naturale.
Acizii si bazele sunt doua clase de compusi extrem de importante in intreaga chimie. Reactii acido-bazice intalnim in viata de toate zilele, in industrie sau in laborator, in procesele biochimice, etc.
Acesti compusi au fost identificati inca din cele mai vechi timpuri. Teorii, definitii ale acestor compusi au fost date de catre S. Arrhenius, de J. Bronsted si T.M. Lowry.
Reunind toate aceste informatii, haideti sa vedem ce sunt de fapt acesti compusi, la ce folosesc ei si cat sunt de importanti pentru organismul uman.
Acizii
In timpul vietii, la scoala sau in afara scolii, se intalneste adesea notiunea de acid. Daca analizam compozitia unui acid, putem observa ca in molecula sa intra unul sau mai multi atomi de hidrogen, care pot fi inlocuiti de metale cu formare de saruri.
Definitia acizilor
Acizii sunt substante compuse in a caror compozitie intra, pe langa atomi ai nemetalelor, unul sau mai multi atomi de hidrogen, care pot fi substituiti cu atomi de metal, dand nastere la saruri.
Conform definitiei, substantele chimice care au forma HBr, HI, HCl.
Clasificarea acizilor
Dupa compozitie, acizii se clasifica in :
hidracizi – contin in molecula lor doar atomi de hidrogen si de nemetal ;
oxiacizi – contin in molecula lor, pe langa atomi de hidrogen si nemetal, si atomi de oxigen .
Dupa numarul atomilor de hidrogen, care pot fi inlocuiti cu metale, acizii se impart in 3 grupe :
monobazici ;
dibazici ;
tr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org