Referat - Agregate pentru betoane din ciment

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
381
Etichete
agregate, pentru, betoane, din, ciment
Descarcari
244
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Agregate pentru betoane din ciment


Introducere. Dintre materialele compozite folosite in constructii, se pare ca betonul are cea mai larga raspandire. Acest material este format dintr-un amestec de agregate minerale (nisip, pietris), un liant si unul sau mai multi aditivi. Daca liantul este cimentul, il vom numi beton din ciment, iar daca liantul este, de exemplu, o hidrocarbura asfaltica, ii vom spune beton asfaltic. Aditivii au diverse roluri, precum accelerarea sau intarzierea intaririi liantului, reglarea consistentei, etc.
Betonul avand ca liant cimentul tip Portland. Acest tip de beton, prin natura liantului si a agregatelor minerale, are rezistente la intidere mult mai mici decat cele la compresiune. Pentru a prelua si redistribui in masa elementului de constructie tensiunile de intindere, este folosita armatura. Aceasta armatura este realizata din bare rotunde din otel, in cazul cel mai general, dar poate fi realizata si din fibra de sticla, fibra de carbon sau alte armaturi compozite.
Un alt aspect interesant este comportamentul elementului ca structura. Astfel in anumite situatii, problema trebuie privita, in prima instanta, prin prisma eforturilor si nu prin cea a tensiunilor. Daca eforturile de incovoiere sunt foarte mari se pot aplica procedee tehnologice de modificare a axei deformate a elementului inainte de montajul sau, respectiv, de aplicarea sarcinii. Aceste procedee nu sunt specifice betonului, ele fiind la fel de bine aplicabile structurilor din otel sau lemn, si constau, de exemplu, in precomprimare sau postcomprimare.


"Functionarea" betonului armat
La fel cu alte materiale compozite, betonul armat este de fapt o structura. Problema de la care pleaca necesitatea armarii betonului este foarte simpla: pasta de ciment care incojoara agregatele se separa de suprafata de contact cu acestea la o forta (o tensiune) mult mai mica decat cea la care s-ar distruge daca ar fi comprimata. Astfel, compozitul initial, format din agregate si ci


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org