Referat - Apa in lumea vie

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
464
Etichete
apa, lumea, vie
Descarcari
368
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Apa in lumea vie

Apa este lichidul cu cea mai mare raspandire ( ocupand aproximativ ¾ din suprafata globului terestru ) si, fara exagerare, cel mai important pentru viata.
Apa este „matricea vietii”.
Ea este importanta nu numai pentru faptul ca este, din punct de vedere cantitativ,componentul major al organismelor vii, dar si pentru motivul ca ia parte la organizarea structurala a biosistemelor si la activitatea metabolica celulara.


Molecule hidrofile si hidrofobe


In apa lichida, pura, gradul de structurare ( ordonare ) a moleculelor depinde de predominanta uneia din cele doua tendinte contrare: organizare prin formarea legaturilor de hidrogen si dezorganizare, prin agitatie termica.
In solutii, la aceste doua fenomene se mai adauga si interactia cu moleculele de solvit, care poate conduce fie la o crestere a gradului de ordonare, fie la o scadere a sa.
Principalele tipuri de interactiuni cu moleculele de apa conduc la urmatoarele procese:
formarea apei de hidratare in jurul ionilor:
formarea apei legate in jurul macromoleculelor:
realizarea cristal – hidratilor.

Formarea apei de hidratare

Moleculele de apa, avand momente de dipol permanente, se dispun in
jurul ionilor sau al gruparilor polare in cel putin doua straturi: primul, format din molecule de apa ordonate si imobilizate, iar al doilea, la o oarecare distanta, alcatuit din molecule atrase insuficient pentru a capata o structura propriu zisa, insa insuficient de puternic pentru a-si pierde ordinea pe care o aveau inainte de interactiune.




Formarea de apa legata

Macromoleculele biologice ( proteine, acizi nucleici, complexe macromoleculare ) au capacitatea de a modifica structura apei lichide. Aceasta modificare depinde de gradul de potrivire sterica a gruparilor chimice laterale ale lantului macromolecular si de distantele intermoleculare realizate de diferite tipuri de retele de apa.
Cand exista o astfel de potrivire, macromoleculele capata o mare „capacitate de inductie” structurand mo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org