Referat - Religia in lumea contemporana

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
17312
Etichete
religia, lumea, contemporana
Descarcari
1604
Nota
9.75 / 10 - 4 voturi

Religia în lumea contemporana
Crestinism
Crestinismul este una din cele trei mari religii monoteiste, alaturi de iudaism si islam. Crestinismul îmbina traditii din iudaism, pe care le îmbogateste cu marturia Noului Testament. Cuvântul "crestin" vine din limba latina populara, de la christianus, derivat de la Hristos, deoarece Iisus/Isus din Nazareth este fiul lui Dumnezeu, si Mesia. Cuvântul "Hristos", în limba greaca ???st?? Christós, "cel uns", este traducerea din limba ebraica a cuvântului Mosiach (araba Masih).
Institutia specifica crestinismului este biserica. Autoritatea doctrinala este Sfânta Scriptura sau Biblia, la care se adauga, în ortodoxie si catolicism, traditia Bisericii, iar pentru catolicism si Magisteriul bisericesc, reprezentat de autoritatea papei.
Crestinismul este religia acelora care marturisesc credinta în Iisus Hristos, pe care-l recunosc si-l cinstesc drept Fiu al lui Dumnezeu si purtator al unui mesaj universal de mântuire propavaduita de apostoli. Aceasta religie si crezul ei este în continuitate cu iudaismul primului secol, revendicându-se ca împlinire a legamântului încheiat de Dumnezeu cu poporul lui Israel.
Islam
Islamul este o religie avraamica, monoteista, fondata în secolul al VII-lea si bazata pe textul religios cunoscut sub numele de Coran.
Coranul este cartea sfânta a islamului. În original înseamna "recitare". Desi este numit "carte", când un musulman se refera la Coran, se refera la text, la cuvinte, nu la lucrarea tiparita. Coranul a fost pastrat de-a lungul timpului prin memorarea întregului text, cuvânt cu cuvânt. Tiparirea în masa a Coranului în araba si traducerea în alte limbi sunt considerate facilitati moderne.
Budism
Budismul este o religie si o filozofie orientala care a originat în India în secolul al VI-lea î.Hr. si s-a raspândit ulterior într-o mare parte a Asiei Centrale si de Sud-Est. Se bazeaza pe învataturile lui Gautama Siddhartha ( Buddha Shakyamuni ), gânditor indian care a trait între 563 î.Hr. si 483 î.Hr.. De-a lungul timpului, budismul a suferit numeroase scindari, în prezent fiind o religie foarte divizata, fara o limba sacra comuna si fara o dogma stricta, clar formulata.
Budismul apartine grupului de religii dharmice alaturi de hinduism si de jainism, pastrând o puterinca influenta a elementelor constituente ale acestor doua religii. Mai este numit si "Buddha Dharma", ceea ce înseamna în limbile sanscrita si pali (limbile textelor antice budiste) "învataturile Celui Luminat".
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org