Referat - Cum au schimbat cipurile lumea

Categorie
Referate Informatica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
2796
Etichete
cum, schimbat, cipurile, lumea
Descarcari
673
Nota
10 / 10 - 1 vot

Cum au schimbat cipurile lumea
Privire înapoi în 1971. China intra în Natiunile unite. Cei de 18 ani dobândesc dreptul de vot în SUA. Apare un "calculator-întru-un-cip" care e destul de mic si destul de ieftin pentru a intra într-o scula pentru afaceri, o jucarie, un aparat, o unealta – pe scurt în orice are o vaga legatura cu electricitatea.
De-atunci lumea nu mai e aceeasi
Azi, datorita microprocesoarelor ce i-au urmat lui Intel 4004 din 1971, suntem mai informati, mai eficienti si, într-un mod obscur, mai lipsiti de intimitate decât acum 25 de ani. Deoarece microprocesoarele au devenit în asa masura parte a vietii noastre, adevarata provocare a ajuns sa fie gasirea unor aparate din jur care sa nu fie într-un fel sau altul controlate de un calculator. Calculatoarele mici si relativ ieftine au facut practic posibila urmarirea oricarei activitati umane, analiza oricarui proces si controlul oricarui mecanism.
Sarbatorind cea de-a douazecisicincea aniversare a microprocesorului, sa nu uitam ca aceste calculatoare proceseaza doar date: cunoasterea este altceva. Directia de finante poate rula duzini de modele financiare pe calculator, tot oamenii vor decide daca dobânzile vor creste sau scadea. La fel, ani de cercetare în inteligenta artificiala au produs algoritmi care se pot adapta în situatii bine definite, dar numai oamenii au abilitatea de-a întelege si glumi.
Voi prezenta în continuare câteva din marile schimbari provocate de microprocesoare în lumea noastra. Toate indica un fapt indiscutabil: orice privire asupra impactului microprocesoarelor asupra lumii noastre reprezinta o farâma de timp. Revolutia continua.
În trecut, documentele private erau protejate atât de bine pe cât le puteai tine undeva închise. Azi criptarea electronica protejeaza informatia pe unitatile de disc astfel încât numai persoanele autorizate sa poata citi datele secrete.
Dar criptarea creeaza de asemenea posibilitatea ca unii criminali sa ascunda electronic dovezi importante. În SUA oficialitati ce impun legea federala doresc sa introduca un plan pentru toata lumea de a da o copie tuturor cheilor de criptare guvernului, care le va tine secret, cu exceptia cazului când este necesara citirea unor date criptate. Dupa aceste oficialitati, amenintarea criptarii este atât de serioasa încât guvernul SUA ar trebui sa-ti continue lupta împotriva exportului de tehnologie de criptare în afara granitelor sale.
Criptarea va asigura totodata si sprijinul unui comert electronic foarte raspândit, ce ar putea da consumatorilor acces nelimitat pe o piata mondiala. Nu e mai putin adevarat ca intimitatea noastra va putea fi asaltata de companii de carti de credit, banci si altii, care vor putea usor sa-si constituie dosare detaliate despre stilul nostru de a cheltui. De exemplu, cei ce angajeaza pot refuza explicit sa angajeze fumatori datorita posibilului cost al asistentei sociale pentru acestia…
În fiecare zi tomografele computerizate (CT) din spitalele lumii salveaza vieti prin ilustrarea tridimensionala a interiorului corpului nostru. Microprocesorul nu e singurul tip ce calculator care poate rezolva matematica necesara construirii acestor imagini 3D, dar ele sunt raspunzatoare pentru recenta proliferare a scanerelor CT.
Masinile CT de început rulau cu ajutorul minicalculatoarelor ce erau scumpe si greu de întretinut, dar noile scanere folosesc statii de lucru de vârf pentru a procesa muschii. De exemplu, Picker Nuclear Medicine (Highland Heights, OH) echipa scanerele sale cu un minicomputer Ardent Titan 1500, minicomputer ce obtinea 32 MFLOPS vârf de performanta. Azi, firma foloseste o statie de lucru Alpha de la Digital Equipment cu un microprocesor ce poate genera peste 133 MFLOPS performanta în virgula-flotanta.
Aceste statii de lucru sunt de asemenea ultra-optimizate pentru grafica, permitând manipularea în timp real al imaginilor tridimensionale pentru a ajuta doctorul sa evalueze sanatatea vreunor organe sau afectarea de catre boala.
Si poate cel mai important lucru, microprocesoarele au contribuit la reducerea costurilor si dimensiunilor acestor masini CT, ce le face azi mult mai disponibile în diverse zone ale lumii. Centrele de investigare CT sunt deja prezente în multe din zonele urbane.
Stirile erau cândva ceva care coborau spre noi printr-o mâna de vehicole de media ca o ruga zilnica coborând din munti. Internetul a rasturnat muntele. Azi aproape oricine poate deveni publicist, iar unele din cele mai proaspete stiri si opinii diverse sosesc azi prin magazile electronice sau listele de e-mail.
Cele mai importante ziare au raspuns prin amestecarea produselor lor traditionale tiparite cu informatii de pe site-urile lor Web. Reporterii primesc acum corespondenta e-mail de la segmente mai largi si mai diversificate de surse pentru a-si redacta subiectele. Când New York Times, la începutul anului 1996, a lansat o camp...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org