Referat - Borul

Categorie
Referate Chimie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
318
Etichete
borul
Descarcari
224
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Borul

BORUL(Borum) – este un element chimic din grupa III a sistemului periodic al lui Medeleev. Are numarul atomic 5 si masa atomica 10,82. are doi izotopi stabili: B10 (19%) si B11 (81%). A fost obtinut de G. Ge-liosac si L. Tenar(1808). Borul se gaseste în natura numai sub forma de combinatii cu oxigenul(acid boric, borati) si în unii silicati.
Compusii Borului se gasesc în cantitati foarte mici în fructe si în multe plante tehnice(bumbac).
Borul se obtine prin: a) prin reducerea anhidridei borice cu magneziu sau sodiu;
b) prin reducerea clorului de Bor în curent de hidrogen, folosindu-se arcul electric(1200-1400o).
Borul e trivalent. În stare pura se prezinta sub forma de cristale negre-cenusii cu punctul de topire 2300o, punctul de fierbere 2550o. Exista în 2 modificatii alotropice: cristalizat(densitate:2,54) si amorf (densitate.2,45). Cristalele de Bor sînt foarte dure (9,5). Borul este indiferent fata de apa si aer. La încalzire manifesta o activitate chimica înalta.
Borul reactioneaza cu Clorul(la 4000), cu Bromul (la 7000) si cu Azotul (la peste 9000). Combinîndu-se cu unele metale, Borul formeaza boruri(de ex. Mg3B2), iar cu Carbonul – carbura de bor (B4C-substanta mai dura decît diamantul). Borul se foloseste la fabricarea otelurilor speciale(ferobor), a diferitelor aliaje cu Wolfram, Cupru, Crom, Siliciu.
Borul este folosit în tehnica nucleara la detectarea neutronilor(pentru ca poseda o sectiune de absorbtie mare, a neutronilor), precum si la protectia contra acestora(deoarece în urma reactiei cu neutronii emite padiatii Y slabe).
Compusii Borului sunt folositi la prepararea combustibililor pentru rachete, în industria sticlei si a ceramicii pentru producerea emailurilor si a glazurilor, la sudarea metalelor, la fabricarea hîrtiei, la spalatul rufelor, la decolarea textilelor, pentru conservarea unor alimente(carne, peste s.a.), pentru prepararea unor produse anti-septice si în cosmetica. Borul poate fi considerat hormon anorganic al


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org